OdenseOdense is de geboortestad van H.C. Andersen.
Het Italiaans-gotisch geïnspireerde Rådhuset (Flakhaven 2) werd in twee fasen gebouwd. De eerste fase duurde van 1980 tot 1983, naar tekeningen van architecten Herholdt en Lendorf. Het staat op dezelfde plaats van het oude stadhuis van Odense.

 


In zijn huidige vorm dateert het stadhuis van 1937. Sommige oude gebouwen moesten blijven, maar kregen een uitbreiding met een nieuw deel in functionele stijl. Door de oorlog lag het werk een tijd stil en het was pas in 1955 dat het nieuwe stadhuis werd ingehuldigd. Dat gebeurde op 2 april bij de 150e verjaardag van H.C.Andersen.
De dom van Odense of Sct. Knudskirke (Kloosterbakken 2), werd vernoemd naar de Deense koning Knut. Koning Knud werd vermoord in de kerk waarvoor hij zelf betaald had De Albanikerk was toen nog maar een simpel houten kerkje. Na zijn dood werd op dezelfde plaats een kathedraal gebouwd, gewijd aan Knud de Heilige. De kerk brandde tot tweemaal toe af. De huidige kerk dateert uit de 15e eeuw en wordt beschouwd als een hoogtepunt van gotische architectuur. Het meest bezochte deel van de kerk is de crypte, waar Knud en zijn broer Benedictus begraven liggen.

Odense


In de Hans Jenssens Stræde staat het geboortehuis van H.C. Andersen. In de Munkemøllestræde 3-5, staat het huis waarin H.C. Andersen het grootste deel van zijn jeugd doorbracht, van zijn 2e tot 14e jaar. Toen vertrok hij naar Kopenhagen.

Odense

Wanneer we links afslaan komen we in de Klosterbakken. Hier kunnen we een pad langs de rivier Odense Å volgen tot aan de Brogade. Men kan boottochtjes op de Odense Å maken  ('s zomers ieder uur vanaf de Munke Mose).
De Vor Frue Kirke is een bakstenen kerk uit de 12e eeuw, maar sommige delen zijn later toegevoegd. Tegenover de kerk, aan de linkerkant ligt de drukke Overgade. Rechts ligt het best bewaarde gedeelte van het oude Odense. 
Het eerste straatje rechts is de smalle Mønterstræde, die was net breed genoeg om een rijtuig door te laten. Alle huisjes (arbeiderswoningen) staan op de monumentenlijst. De interieurs zijn te bekijken. 

Odense

Het H.C. Andersens Hus, in de Bangs Boden, is een museum over het leven van H.C. Andersen.

Odense

 

 

 Nog enkele schilderachtige plekjes:

Odense

Odense

 

De Sct. Hans kirke aan de Nørregade, dateert van de 13e eeuw en behoorde tot het klooster van de johannieters. Uniek aan deze kerk is de preekstoel aan de buitenkant, die alleen vanuit de kerk beklommen kon worden. Het klooster werd later bijna helemaal opgenomen in het Odense Slot, achter de kerk. Zowel kerk als slot zijn bouwkundig niet erg waardevol. Wij hebben ze dan ook niet bezocht.

In de buurt, op 3 km van Odense vind je Den Fynske Landsby (Sejerskovvej 2, Odense), een openluchtmuseum van een boerendorp. Er staan ongeveer 20 gebouwtjes: boerderijen, een watermolen, een windmolen, een smidse en een tegelbakkerij.

Odense Den Fynske Landsby

Odense Den Fynske Landsby