Hvaler
Hvaler is een scherenkust in de Oslofjord en bestaat uit 833 eilanden en scheren.
Deze idyllische eilandengroep ten zuiden van Fredrikstad staat in schril contrast met het vasteland: kale scheren, leuke dorpjes, zandstranden en havens. De meeste eilanden zijn met elkaar verbonden door bruggen of tunnels. De buitenste eilanden zijn enkel per boot te bereiken. Voor de tunnel naar Kirkeøy moet men betalen (50 NOK per auto).

Wanneer je vanuit Kråkerøy (schiereiland ten zuiden van Fredrikstad) de Kjøkøysund-brug oprijdt en daarna de Puttesundbrug gaat er een nieuwe wereld open. Dit is de toegangspoort tot de Hvaler-archipel. 
Het Ytre Hvaler Nationalpark is een onberoerd kustenlandschap met rotsen en koraalriffen.
Na het verlaten van het vasteland is Vesterøy het eerste eiland dat we tegenkomen. Het heeft 3 natuurreservaten en is het hoogste punt van Hvaler. Bukta is een oude vissershaven. In de zomer is er een kleine winkel, verfrissingen en brandstof voor pleziervaartuigen.
Papperhavn is ook een charmante oude vissershaven.

Papperhavn

Papperhavn

Papperhavn

Guttormsvauen is een badplaats met rotsen, grotten en kleine baaien met boothuizen.

Guttormsvauen

Op Vesterøy vindt men het grootste vissersdorp van Noorwegen, Utgårdskilen (ten O van Lindesnes). Deze idyllische plaats heeft de best bewaarde vissers- en boothaven van de Oslosfjord en is de grootste vissershaven van Oost-Noorwegen.

Utgårdskilen

Spjæröy is een rotseiland. Het is een wandeleiland en cultuureiland, want het brottet openluchttheater en het kustmuseum bevinden zich hier. Het museum richt zich op de kustcultuur hier op Hvaler.
Asmaløy heeft een brugverbinding met Spjærøy en een tunnel (50 NOK), die onder de fjord verloopt naar Kirkeøy. Asmaløy heeft een uniek kustlandschap met veel vogels en zeldzame planten. Aan de oostkust ligt de oude veerhaven bij Skipstadsand, waar nu de piloten van Hvaler gestationeerd zijn. Voordat de Hvalertunnel werd geopend, was dit een drukke haven met veerboten naar Korshavn op Kirkøy. Op het zuidpunt van het eiland ligt Vikerhavn, een beschutte haven met veel pleziervaartuigen. Het hele westen van Asmaløy is uitstekend wandelgebied met bewegwijzerde routes.
Via een 4 km lange tunnel in de rotsen komen we op het eiland Kirkeøy. Dan is het nog maar en paar kilometer naar Skjærhalden, de grootste plaats van Hvaler, met jachthaven, winkels en restaurants. In het Hvaler Rådhus (gemeentehuis) kun je de Art Street bezoeken, een kasseistrookgang met een galerij met lokale kunstenaars. Verderop is er een informatiebalie waar je brochures kunt halen. We parkeren bij het Rådhus en lopen de laatste paar honderd meter. Skjærhalden heeft een levendig centrum en de haven zit vol plezierboten. Van hieruit start ook het eilandhoppen met de MS Hollungen. De Hvaler-veerboten vertrekken ook vanuit de haven van Skjærhalden naar de oostelijke eilanden. Je kunt ook de Vesleø-veerboot naar Strömstad in Zweden nemen.

Skjærhalden

Skjærhalden

Skjærhalden

Hvaler scherenkust

Er is een mooie stenen kerk uit 1100. De Kyststien (kustpad) is een netwerk van wandelpaden langs de kust en is gemarkeerd met blauwe borden. Wij dronken koffie met een gebakje in restaurant „Førsta Resa“ aan de haven in Skjærhalden. Het gebakje bleek een echt dessertbordje te zijn met een perfecte moelleux, rood fruit en een kommetje gekonfijte sinaasappelschil met siroop. Heel lekker en het wachten waard. Het mooie uitzicht kregen we er gratis bij.
Onderweg naar huis zijn we nog gestopt aan de rotstekeningen in Hornnes.

Hvaler scherenkust

Hvaler scherenkust

Hvaler scherenkust