SöderköpingSöderköping beleefde zijn hoogdagen in de Middeleeuwen. Het was toen één van de belangrijkste havens van Zweden. In de 17e eeuw ging het echter snel achteruit toen de haven niet langer bruikbaar was. Het huidige stratenplan is nog steeds gebaseerd op de middeleeuwse structuur. Er zijn nog veel oude gebouwen. Met de bouw van het Götakanaal veranderde de stad grondig van uitzicht. De kanaalhaven is een aangename en levendige plek om te vertoeven en te wandelen langs het kanaal.

 Het centrum van Söderköping is een charmante winkelstad. Het bureau voor toerisme met cafetaria (Stinsen infocenter) is te vinden op een plein tussen Erik Dahlbergsgatan en Margaretagatan, waar ook een grote gratis parking is. Van hieruit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden te voet bereikbaar. Een tweede bureau voor toerisme bevindt zich aan de havenpromenade.

In het historische centrum staat op het Rådhus Torget, het Rådhus, gebouwd in de 18e eeuw. Sinds de 13e eeuw stond er op deze plaats altijd al een Rådhus, maar deze werden steeds afgebroken en terug opgebouwd. In de toren waren altijd vuurwachters gestationeerd, die een klok luidden als het brandde.

Söderköping

Naast het stadhuis is er een oud gebouw van de handelaar Blomqvist. In de kelder werd alcohol verkocht, die in het huis ernaast gestookt werd. In de Munkbrogatan staat het Brask Hus, het huis van bisschop Brask. De kelder dateert uit de 13e eeuw, terwijl de rest uit de 18e eeuw stamt.In de Munkbrogatan staan er nog verschillende huizen uit de 18e eeuw.
Rechts namen we de Linköpingsgatan en kwamen voorbij Skvallertorget, het kleinste pleintje van de stad. Hier was vroeger een Fransciskaner klooster. Dan namen we links de Drothemsgatan, waar nog 3 kleine huisjes uit de 17e eeuw staan, gekend onder de naam Lottagården. In deze straat staat ook de “Kalle mä pipas stuga”, een hoevetje uit de 17e en 18e eeuw. In het begin van de 20e eeuw woonde hier Kalle met de pijp, een klokkenluider.

Söderköping Kalle mä pipas stuga

Nu komen we aan de Drothemkyrka. Een van de twee middeleeuwse kerken in deze stad.

Sderkping7

Söderköping

Söderköping

Van hieruit lopen we dezelfde weg een eindje terug en zien de Sankt Laurentii Kyrka. De 50 m hoge houten klokkentoren staat apart.

Söderköping

Söderköping

Sderkping10

Vlakbij is de Klockaregården, waar de klokkenluiders woonden, met een ziekenhuis van rond 1900 en een heemkundig museum. Er zijn nog veel oude gebouwen in Söderköping zoals de vroegere dekenij, de leerlooierij, het gymnasium en de kopersmederij, maar wij gingen richting Götakanaal aan de andere kant van de stad. Van de 58 sluizen van dit kanaal liggen er 12 in de buurt van Söderköping. Aan de overkant van het kanaal ligt de Ramunderberg, van waar men een mooi uitzicht heeft over de stad.

Söderköping

sderkping13

 

Söderköping