Egeskov SlotEgeskov betekent eikenbos. Volgens de legende was er een bos vol eikenbomen nodig om deze prachtige renaissance waterburcht te bouwen. De burcht stamt uit de 16e eeuw en rust op een fundering van eiken palen in een klein meer. Vroeger was ze alleen toegankelijk via een ophaalbrug. Hoewel het kasteel er nu zeer mooi uitziet werd het gebouwd als een vesting met schietgaten.

Een bezoek is zeker de moeite. Er zijn 66 kamers waarvan de meeste te bezichtigen zijn. De banketzaal is indrukwekkend. De jachtkamer telt veel Afrikaanse attributen.
In de woonkamer hangt een huid van een tijger uit Indië. In de ridderzaal zie je veel wapens. Op de eerste verdieping ligt de Jomfru Rigborg kamer. Deze kamer is vernoemd naar de dochter van Laurids Brockenhuus. In de 16e eeuw beviel ze van een zoon na een verhouding met een dienstbode. Ze werd door haar vader gedurende 5 jaar opgesloten in deze kamer. Er was enkel een kleine opening waardoor ze eten kreeg. Na de dood van haar vader kwam ze vrij. Een van de meest interessante meubelstukken in dit kasteel is te vinden in deze Jomfru Rigborg Stuen: Titanias Palads, een poppenhuisje uit begin de 20e eeuw met meer dan 3000 meubeltjes en kunstvoorwerpen. De dochter des huizes had in de tuin elfen gezien en dacht dat die dakloos waren. Ze vroeg aan haar vader om een woning voor die elfen te maken zodat ze niet meer buiten moesten slapen. Geholpen door Ierse ambachtslieden ging de vader aan de slag en na 15 jaar was het poppenhuis voor elfenkoningin Titania, haar man en kinderen klaar. In 1922 werd het poppenhuis voor het eerst aan het publiek getoond in aanwezigheid van de koningin. Het is een streling voor het oog en telkens weer ontdek je andere details. Het draagt met reden de titel van ’s werelds grootste en mooiste poppenhuis.

Egeskov Slot Titanias Palads

Egeskov Slot Titanias Palads

Op de zolder ligt een houten man, deze mag niet verplaatst worden anders zakt Egeskov in het meer. 
Er zijn verschillende musea op het domein, zoals dat van antieke auto’s, vliegtuigen, tractoren en brandweerwagens. Er is ook een oude smederij en kruidenierswinkel. Het park dat aangelegd werd in de 18e eeuw behoort volgens CCN Travel tot de 12 mooiste parken ter wereld. Indrukwekkend zijn de metershoge heggen, sommige 8 m hoog, die meer dan 280 jaar oud zijn. Ze verdelen het park in 15 aparte tuinen, elk met zijn eigen karakteristieken. Voor de liefhebbers zijn er ook doolhoven.

Egeskov Slot

Egeskov Slot

Egeskov Slot

Egeskov Slot

Egeskov Slot

Egeskov Slot