De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. Het gebergte is 110 km lang en tot 40 km breed. Het ligt op het snijpunt van de Bundesländer Thüringen, Sachsen-Anhalt en Niedersachsen.  Met zijn 1142 m is de Brocken de hoogste berg van het Nationalpark Harz. Dwars door de Harz liep het IJzeren Gordijn, dat het land in Oost en West deelde en families jarenlang van elkaar scheidde.De Harz is sterk met mythen en sagen verbonden. De Hexentanzplatz en de Roßtrappe zijn symbolische plaatsen. Naast de overweldigende natuur, zijn er ook veel mooie steden te bezoeken, zoals Quedlinburg, Goslar en  Wernigerode.

goslar02Deze oude stad staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van Unesco, samen met de Rammelsbergmijn. De stad heeft een lange en rijke geschiedenis, die meer dan 1000 jaar beslaat. Vooral de opbrengsten van zilver en koper uit de mijn brachten veel welvaart. Om de stad te verkennen begonnen we op de Marktplatz. Hier staat het Rathaus met zijn arcadengevel. De ingang leidt via een trap  naar de Huldigingszaal, een ruimte waarvan de wanden en het plafond geheel bezet zijn door 16e eeuwse beschilderingen.

RammelsbergDe geschiedenis van Goslar is nauw verbonden met de mijnbouw in Rammelsberg.
Lang geleden bevond zich in Rammelsberg de grootste samenhangende koper-, lood- en zinkertsafzetting ter wereld, aan de rand van de prachtige stadskern van Goslar. Deze in 1988 stilgelegde mijn ligt 2,5 km buiten het centrum van Goslar en staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van Unesco, samen met de binnenstad van Goslar.

Met zijn 1142 m is de Brocken de hoogste berg in de Harz en de hoogste berg van Noord Duitsland. De berg en zijn omgeving horen bij het Nationalpark Harz. Vermits de boomgrens op 1100 m ligt is de top van de Brocken slechts begroeid met grassen en kleine struiken. Deze top is van ver te zien. Bij de opdeling van Duitsland na de tweede wereldoorlog liep de grens tussen Oost- en West-Duitsland door de Harz. De Brocken lag in het grensgebied aan de kant van de DDR. Over de berg liep een betonnen muur (het IJzeren Gordijn) en er stonden antennes en zendmasten. De berg was toen militair gebied en niet toegankelijk voor de bevolking. Met de antennes werden o.a. telefoongesprekken afgeluisterd, zelfs tot over het Kanaal. Na de val van de muur is de berg terug toegankelijk voor iedereen.

Braunlage is één van de oudste wintersportoorden van Duitsland. Zowel in de zomer als in de winter komen veel toeristen naar hier voor de Wurmberg. Deze berg is de hoogste van Niedersachsen en heeft een skischans, waar elke winter internationale wedstrijden worden gehouden. Ook de Harzer-Hexen-Stieg komt hier voorbij. Wij zijn hier gestopt om te shoppen in de Puppe’s, een winkel met Harzer specialteiten.

WerningerodeDit is een levendige stad, in het noorden van de Harz. Op de 350 m hoge Agnesberg ligt een mooie gravenburcht, die neerkijkt op de stad. De moeder van Willem van Oranje is van deze adellijke familie afkomstig. Deze stad bestaat reeds 1000 jaar. De naam Wernigerode gaat terug op het rooien van het bos tijdens het oprichten van de eerste nederzetting. In de Middeleeuwen was Wernigerode een welvarende handelsstad met veel vakwerkhuizen.

 

 BodetalThale is de ideale plek om het Bodetal te ontdekken. Het ligt aan de rivier de Bode ongeveer 8 km van Quedlinburg. Er is al sprake van Thale in de 10e eeuw. Reeds in de Middeleeuwen bewerkte men hier ijzer. Later werden er ijzerfabrieken gebouwd. Ook de productie van enamel droeg bij tot de welvaart van Thale. Tijdens Thale’s hoogdagen werd hier 10% van de wereldproductie van enamel gemaakt. In de 20e eeuw werden hier stalen helmen gemaakt, tijdens de 2e wereldoorlog had Thale zelfs het monopolie ervan.

RosstrappeDe Roßtrappe is een 403m hoge granietrots in het Bodetal. Ze steekt ver in het Bodetal uit en valt dan loodrecht in de diepte. 
Deze plaats is te bereiken via een zetellift vanuit Thale, te voet vanuit Thale of Treseburg of gewoon per auto. Op deze rots staat het Berghotel Roßtrappe met een terras dat een schitterend uitzicht heeft over het dal en op de rotsen van de Hexentanzplatz.
Vanop dit terras vertrekt een serpentine pad omlaag naar Thale.

HexentanzplatzDit plateau hoog, gelegen naast het Bodetal, heeft een magnifiek uitzicht over het dal en kijkt uit op het aan de overkant gelegen Roßtrappe. Het is te bereiken door in Thale de Bodetal-Seilbahn te nemen, ofwel te voet langs een steile serpentine wandelweg vanuit Thale ofwel gewoon per auto zoals wij deden. Er is een grote parking voor auto’s en bussen, soms te betalen soms niet. Op de Hexentanzplatz vieren de heksen feest tijdens de Walpurgisnacht (de nacht van 30 april op 1 mei). Hier worden de sagen uit de Harz en de taferelen uit Goethes Faust tot leven gewekt.

 

QuedlinburgDeze stad, aan de noordkant van de Harz, is meer dan 1000 jaar oud.
Het kasteel, de Stiftskirche en het historische stadscentrum staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
We parkeerden onze auto op de parking aan de Marschlinger Hof, niet ver van de markt.

 

TreseburgTreseburg ligt in het ruwe deel van het Bodetal. Hier stond vroeger een burcht maar daar blijft nagenoeg niets van over. De kerk was vroeger een school. De slaapzaal werd omgevormd tot kerk, de rest van het gebouw is nu een woonhuis. Het dal is hier smaller en de Bode wilder dan in Thale. De vallei tussen Treseburg en Thale is reeds sinds 1937 een beschermd natuurgebied. De naald- en loofbomen komen tot aan de oevers van de rivier. Aan beide zijden zijn de bergen soms 500 m hoog.

Blankenburg

Blankenburg was ooit de grootste stad van de oostelijke Harz en had een druk handelsverkeer. Het oude stadscentrum ligt tegen de Schlossberg aan. In dit centrum staan nog veel vakwerkhuizen. Naarmate de stad meer een kuuroord werd en er veel welvarende inwoners kwamen, werden er mooie villa’s in renaissance en barokstijl binnen de stadsmuren gebouwd. Vlak na de tweede Wereldoorlog werd Blankenburg bezet door de Amerikanen, later door de Britten tot die werden afgelost door de Russen.

TeufelsmauerDit is een rotsformatie of rotsmuur met onregelmatige spleten uit zandsteen, die loopt van Ballenstedt tot Blankenburg, in het noordelijke deel van de Harz. Over deze rotsmuur zijn er vele mythes en legendes. Volgens één ervan sloten de duivel en God een pact. De duivel mocht het deel van de aarde bezitten dat hij in één nacht met een muur kon omgeven. De duivel werkte zich in het zweet en kon een groot stuk land met een muur omringen.

smalspoorbaanDit smalspoornetwerk van 140 km lang is de langste smalspoorbaan (breedte 1 m) van Duitsland. Jaarlijks nemen meer dan 1 miljoen toeristen deze trein. Naast 17 stoomlocomotieven uit de jaren 50 rijdt er ook nog een stoomlocomotief uit 1897 op deze sporen. Deze spoorbaan ontstond uit een fusie van verschillende maatschappijen die opgericht werden eind 19e eeuw. Door de deling van Duitsland werd zowel het spoorverkeer in het westen als in het oosten stilgelegd.

stempelplaatsEen wandelpad van 150 km lang dat van west naar oost loopt door de Harz. De wandeling wordt gemarkeerd door een kleine heks op een bezem. Ze loopt van Osterode in Niedersachsen over de Brocken naar Thale in Sachsen-Anhalt of omgekeerd. De stieg is opgedeeld in verschillende etappen. Waar vroeger het ijzeren gordijn dwars door de Harz liep en gedurende tientallen jaren verboden terrein was, kun je nu rustig wandelen in de mooie natuur. Goede wandelschoenen en regenkledij zijn zeker niet te vergeten.

RadauwasserfallDeze 22 m hoge waterva,l gelegen langs de baan naar Bad Harzburg, is kunstmatig aangelegd. De Radau, waarvan de bron in de hogere Harz ligt, werd omgeleid over deze rotsen met deze waterval als gevolg. Een Gasthaus ligt vlakbij de waterval. Enkele wandelingen die vertrekken in Bad Harzburg leiden ook naar hier.