hjorringEen van de oudste steden in Denemarken. In het centrum zijn er veel winkelstraten en pleinen.
In een oud vakwerkhuis is het Vendsyssel Historical Museum gelegen. Dit regionaal museum dat uit verschillende huizen bestaat heeft op zijn binnenplein een kruidentuin. Het werd oorspronkelijk opgericht door de eerste tandarts van de stad.

laesoLæsø is het grootste eiland in het Kattegat en ligt ongeveer 19 km van het vasteland. Er wonen op Læsø ongeveer 2000 mensen en het heeft een oppervlakte van 114 km2. In de zomer regent het hier zeer weinig. Het water dat het eiland omgeeft zorgt ervoor dat sommige weilanden bij hoogwater onder zout water komen te staan, wat een speciale vegetatie tot gevolg heeft. De zandbanken voor de kust en slibafzetting op weilanden op de kust maken van Læsø een speciaal eiland.

mariagerDe plaats Mariager ligt de Mariagerfjord. Deze fjord loopt vanaf het Kattegat naar Hobro en vormt zo een inham in Jutland. Deze fjord is met zijn 35 km de langste fjord in Denemarken. In Mariager werd in de 15e eeuw, bovenop een heuvel met uitzicht op de fjord, een abdij gesticht door birgittinessen. Typisch voor die orde was dat ze altijd een dubbele abdij bouwden: er verbleven zowel nonnen als monniken in de abdij. De leiding was altijd voor een non.

fyrkatHet Viking Center Fyrkat ligt in Hobro. Het bestaat uit een Vikingboerderij en een fort, ongeveer 1 km van elkaar vandaan. De Vikingboerderij die men hier gebouwd heeft is een reconstructie van een boerderij waarvan men de resten heeft gevonden in Vorbasse. Het telt 9 huizen. Tijdens de zomermaanden is de boerderij bemand met “Vikingen”. Je kunt dan allerlei activiteiten doen, zoals zelf brood bakken. Er is ook een museumwinkel en een bezoekerscentrum.

lindholmAls je vanuit Aalborg de Limpfjord oversteekt kom je voorbij een begraafplaats uit de IJzertijd en Vikingtijd. Omdat de heuvel lange tijd onder zand lag zijn de graven goed bewaard gebleven. Men heeft 682 graven gevonden die dateren uit de periode tussen 500 en 1100. Historisch gezien is dit een belangrijke begraafplaats voor Denemarken. De vondst van gebruiksvoorwerpen, munten en resten van bouwwerken wijzen erop dat hier een nederzetting lag. Vermoedelijk was deze plaats in de Vikingtijd vlakbij een oversteekplaats van de Limfjord gelegen. Het onderste deel van de heuvel telt vooral Vikinggraven terwijl het bovenste deel graven uit latere eeuwen telt.

halsToeristisch plaatsje, dat gelegen is aan de monding van de Limfjord in het Kattegat. Hier kan je met je auto via een brug de Limfjord over. Op het marktplein is er een poort gemaakt van een walviskaak en zijn er ruggenwervels van een walvis te zien. Aan de kleine maar gezellige haven zijn er cafés en restaurants. Wij zaten hier een tijdje op een terras en zagen veel schepen passeren. Zowel kleine plezierbootjes als grote zeilschepen die de Limfjord op willen moeten hier voorbij komen. Ten slotte bezochten we nog de Hals Kirke. Het altaar bestaat uit een paneel uit de 17e eeuw en een altaarstuk uit de 16e eeuw. De preekstoel uit houtsnijwerk stamt uit de Renaissance.

dronninglundEen klein stadje aan de oostkust van Noord-Jutland nabij Brønderslev met als enige bezienswaardigheid het Dronninglund kasteel. Het kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw en was toen een klooster van de Benedictijnen. In de 16e eeuw verlieten de nonnen het klooster en kwam het gebouw in handen van de Koninklijke familie. Het was koningin Charlotte Amalie die haar naam gaf aan het kasteel. Nu is het kasteel een hotel en een restaurant. Wij bezochten de kerk en het aangrenzende kerkhof.

saebygardDit herenhuis uit de 16e eeuw ligt tussen Frederikshavn en Sæby. Sinds de laatste bewoner in 1988 vertrok is Sæbygård een museum. Dit museum toont het dagelijkse leven in een Noord-Jutlands herenhuis. Vanaf de parking loopt de weg over een stenen brug naar de ingang. Deze brug werd in 1800 gebouwd ter vervanging van een houten ophaalbrug over de brede gracht. Enkel het vernieuwde hoofdgebouw met zijn karakteristieke achthoekige toren is nog origineel, de andere gebouwen aan het binnenplein zijn nieuw.

skagenSkagen ligt aan het Kattegat en is de meest noordelijk gelegen gemeente van Denemarken. Het heeft de meeste zonuren van Denemarken. Oorspronkelijk lag het dorp aan het meer westelijk gelegen Skagerrak, maar door de aanhoudende zandverplaatsingen werd het dorp geleidelijk verplaatst naar het Kattegat. Deze plaats wordt druk bezocht door toeristen. Niet alleen om de karakteristieke witte huizen te bewonderen, maar vooral om het meer noordelijke Grenen te bezoeken.

Den Tilsande KirkeOp ekele kilometers van Skagen staat nog een toren van een kerk, de verzande kerk. Deze kerk werd in de 13e eeuw gebouwd ter ere van Sint Laurentius. Eeuwenlang moesten de dorpelingen strijden tegen het opstuivende zand. Ze moesten dikwijls ‘s zondags de ingang van de kerk vrij graven om de mis te kunnen bijwonen. In de 18e eeuw had men er genoeg van en heeft men de kerk afgebroken.

 

SæbyEen stad aan de noordoost kust van Jutland. Een gezellige stad, waar wij meer dan eens ’s avonds nog een wandeling deden om de dag af te sluiten. De haven met zijn visrestaurants ligt in het midden van de stad en het oude centrum is vlakbij. In dit centrum wandelden we door rustige winkelstraten met winkels van ambachtslieden. Mooi zijn de sierraden gemaakt van amber. In een oud vakwerkhuis is het Nordjyllands Kystmuseum ondergebracht.

 

LønstrupEen klein en oud vissersdorp aan de westkust van Noord-Jutland. De kustlijn verandert hier voortdurend door de sterke erosie en regelmatige zandverstuivingen. Door het dorp loopt nog altijd een ravijn die in de 19e eeuw ontstond toen een hevige storm een spoor van vernieling door het dorp trok. Deze ravijn is 360 m lang en 15 m breed. Nu is Lønstrup vooral een toeristische bestemming, er zijn  veel handwerk winkeltjes en galerijen. Wij hebben lekker gegeten in Café Havnblik.

Mårup KirkeVlakbij het dorp van Lønstrup werd in de 13e eeuw een kerk gebouwd op de Lønstrupklif, 1 km verwijderd van de zee. Het is een witgeschilderde bakstenen kerk in romaanse stijl. In de 18e eeuw werd de kerktoren afgebroken. In het begin van de 19e eeuw verging een Brits schip vlak voor de klif. Hierbij verdronken meer dan 200 mensen. Het anker van het schip werd als herinnering bij de kerk geplaatst. Na eeuwen van erosie kwam de kerk en het kerkhof steeds dichter bij de rand van de klif te staan.

Rubjerg Knude FyrMet de bouw van deze vuurtoren, die op het hoogste punt van de Lønstrupklif staat, werd in 1899 begonnen. In december 1900 werd het vuur voor de eerste maal aangestoken. Oorspronkelijk werkte hij op gas. De vuurtoren bleef in werking tot 1968 en werd toen opgegeven. Door de aanhoudende erosie (1.5 m per jaar) en zandverstuivingen werd de toestand onhoudbaar. De duinen waren door de sterke wind zo hoog opgestuwd dat de vuurtoren niet meer zichtbaar was. Een paar gebouwen werden nog enkele jaren gebruikt als museum en cafetaria maar toen wij hier in 2007 waren zaten die gebouwen ook al diep onder het zand.

LøkkenEen badplaats aan de westkust van Noord-Jutland. De plaats heeft een breed strand met witgeschilderde strandcabines. De stad zelf ligt achter de duinen en is gezellig om in rond te wandelen. Er zijn veel restaurants en winkels, vooral op het dorpsplein, en er heerst een aangename vakantiestemming. Er zijn ateliers van pottenbakkers, kaarsenmakers en andere handwerkers. Tegen de duinen liggen de typische oude vissershuisjes met scheve muren en lage plafonds.