stockholmStockholm is een prachtige stad, gebouwd op verschillende eilanden, die met elkaar verbonden zijn door bruggen. Het is een zeer veelzijdige stad waar je tijd te kort komt.
De verschillende eilanden zijn vanuit het centrum vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (bus, tram, boot). Wij hebben echter veel te voet gedaan en slechts één maal de boot genomen naar het eiland Djurgården en één maal de tram. Wij parkeerden de auto altijd op Kungsholmen, aan Norr Mälarstrand, enkele honderden meter voor het stadhuis. Hier is een grote, langgerekte parking, rechts van de weg, tussen de weg en het water (Riddarfjärden).
Parkeren voor een hele dag kostte hier 100 Kronen in 2012.
Tussen het water en de parking is er een park, met terrasjes op het water. Wanneer men verder loopt en het park volgt richting Stadhuset, komt men voorbij een kade met wandelpromenade, waar oude, gerestaureerde boten liggen.

StadhusetOp de oostelijke punt van het eiland Kungsholmen, aan het einde van Norr Mälarstrand staat Stadhuset (Handverkargatan). Door zijn ligging is het van vele punten in de stad zichtbaar. Het gebouw werd in 1923 ingewijd. Bezienswaardig zijn o.a. de Gouden Zaal, met gouden mozaïek en de Blauwe Zaal. Hier wordt elk jaar de Nobelprijsuitreiking gehouden. Aan de rechterkant van het stadhuis heb je, vanop het terras, een mooi uitzicht op de stad.

 

gamla stanNa een tweede brug (Vasabron) kom je in Gamla Stan, de oude wijk van Stockholm.
Vrijwel het hele eiland is cultureel erfgoed. De bezienswaardigheden bevinden zich op korte afstand van elkaar.
Hier is Stockholm ontstaan en tijdens de Middeleeuwen was dit de volledige stad.
In Gamla Stan vindt men zowel majestueuze gebouwen als smalle straatjes en steegjes met kleine huizen en middeleeuwse kelders.


centrum StockholmIn de jaren 50 ontstonden hier flatgebouwen, rotondes en ondergrondse winkelstraten. Het is het hart van het commerciële centrum van Stockholm, met Sergels Torg als moderne architectonische blikvanger. Er zijn echter ook een paar mooie parken en pleinen (Kungsträdgården en Humlegården).
Het Sweden House (Hamngatan) bevindt zich vlakbij Kungsträdgården.Het herbergt behalve een toerismebureau (vooral kaartjesverkoop, weinig info) ook een grote souvenir- en boekwinkel.

VasamuseetDit eiland, vlak bij de oude stad, is de grootste groene plek van de stad. Het was vroeger koninklijk jachtterrein, maar nu een park. Er wonen slechts 800 mensen. Je weg verliezen is hier bijna niet mogelijk: er is slechts één hoofdweg en alle zijstraten lopen dood of komen terug uit op de hoofdweg. Er zijn verschillende musea, een kasteel en een pretpark. Wij bezochten hier het Vasamuseet en Skansen.

SlussenSödermalm, ten zuiden van de oude stad, rijst steil uit het water op. Op de hellingen staan oude houten huizen. Het biedt mooie uitzichten op Stockholm. Dit was vroeger de wijk van de arbeiders. Er zijn enkele heuvelachtige parken en in de woonwijken zijn er veel winkels, cafés en restaurants. Wij bezochten hier Fjällgatan en Fåfängen.


Archipel StockholmDe archipel, met zijn 24.000 eilanden en rotsen, ligt ten oosten van Stockholm. Aan Strömkajen en Nybrokajen kan men de boot nemen voor een tochtje door de archipel. Men heeft de keuze uit verschillende mogelijkheden: binnenste archipel: naar Fjäderholmarna of tot Vaxholm of een tocht door noorden, zuiden of midden van de buitenste archipel. Een boottocht naar de meest nabijgelegen eilanden (Fjäderholmarna) duurt niet meer dan een half uur.