BagenkopEen oud vissersdorpje aan het zuidelijkste punt van Langeland. De haven ligt in het centrum en hier speelt zich de meeste activiteit af. Hier zijn de winkels, een grillplaats en een restaurant. Naast de vele moderne vakantiewoningen vind je hier ook nog oude vissershuisjes. Het dorp is omgeven door duinen en bossen. Toen wij op Langeland verbleven kwamen wij hier ’s avonds dikwijls nog wat wandelen.

Vlak voor je Bagenkop binnenrijdt kom je voorbij Langelandsfortet, een fort van het Deense leger dat opgericht werd in 1953 tijdens de Koude Oorlog. Het bleef in dienst tot 1993 en is nu een museum.
Denemarken lag op een strategische plaats tijdens de Koude Oorlog.
De enige verbinding tussen de Baltische Zee (Warschau Pact) en de Noordzee (NATO) liep door Deense wateren. Daarom werden er twee forten gebouwd om al het scheepvaartverkeer in het oog te houden: één ter hoogte van de Øresund en een tweede op Langeland. Het fort op Langeland omvat verschillende bunkers en kanonnen. Niettegenstaande het een toeristische trekpleister is hebben we het niet bezocht.

 

Bagenkop

Bagenkop

Bagenkop

Bagenkop

Bagenkop

Bagenkop