Ristinge schiereilandDit schiereiland op Langeland werd al in de 15e eeuw vermeld op zeekaarten. De naam komt waarschijnlijk van “rista”, wat bocht betekent in het Oudnoors. Vroeger was het volledige schiereiland met bossen bedekt. Nu staan er nog maar op enkele plaatsen bomen. Op dit schiereiland ligt een groot natuurreservaat met zeldzame planten en mossen. Ristinge Klint is de naam van de klif die op zijn hoogste punt 30 m boven de zee uitsteekt. Er zijn verschillende parkings op het schiereiland.

Waar het Ristinge Strand eindigt, begint Ristinge Klint. Vanaf de parking hier vlakbij lopen wandelpaden langs en naar de klif. Het klif heeft een lengte van 2 km. Het bestaat uit klei- en zandlagen die door de bewegingen van de laatste gletsjer die over dit gebied schoof werden afgebroken.
Tijdens de wandeling loop je door een bos met eigenaardige door de wind gevormde bomen. Ter hoogte van Ristinge Klint ligt er in de velden een dolmen met een grafkamer van rond 4000 jaar voor Christus. De grafkamer was oorspronkelijk omgeven door een heuvel maar deze is volledig verdwenen. De grafkamer heeft 4 draagstenen en een deksteen. Aan de andere zijde van het schiereiland ligt de haven van Ristinge. Hier kan je met het museumschip Mjølner een rondvaart maken. Eenmaal per week vaart een stoomschip van hier naar Kopenhagen. Ook overtochten naar Marstal en Rudkøbing zijn mogelijk. In Ristinge Nor verblijven vele vogelsoorten. Tijdens de tweede werelddoorlog werd hier turf gestoken.

Ristinge schiereiland

Ristinge schiereiland