Colleville-sur-Mer

Hier vind je het Cimetière Américain de Normandie: een Amerikaanse begraafplaats vlakbij de kust op een terrein van 70 ha. Er is een grote parking direct aan de ingang. Het pad leidt naar het Visitor Center. Hier wordt meer uitleg gegeven over de operatie Overlord en wordt hulde gebracht aan de strijders van de Tweede Wereldoorlog. Dit museum brengt hulde aan de 10.944 mannen en vrouwen die hier de dood vonden. In het auditorium wordt om het half uur een film vertoond.

Na het verlaten van het Visitor Center volg je de weg die bergaf naar de begraafplaats loopt.
Je loopt dan langs de kust en je ziet dan het strand dat tijdens de landing Omaha Beach heette. Je komt aan een maquette die de landingstranden en troepenbewegingen grafisch voorstelt.Colleville sur Mer 5

Colleville sur mer12

Ga hier naar links de trappen op en je komt aan de begraafplaats.  Dit is het meest indrukwekkende kerkhof dat wij ooit gezien hebben: meer dan 10.000 witte kruisen, mooi op rijen. Hier word je echt stil van. Vooraan is er le Mémorial, een gebouw met in de nissen nogmaals de grafische voorstelling van de landing maar nu in mozaïek. Vanaf hier een indrukwekkend zicht op het kerkhof. Een centrale dreef leidt naar de kapel, deze staat niet achteraan het kerkhof zoals je dacht vanaf Le Mémorial, maar halfweg. De witte kruisen staan netjes in rijen op een mooi onderhouden gazon, hier en daar ligt aan een kruis een klaproos. Op alle kruisen staat de naam, de legerdivisie, de geboorteplaats, geboortedatum en datum van overlijden. Dit kerkhof kon niet beter gelegen zijn, vlakbij Omaha Beach waar de meesten gesneuveld zijn. Vrije toegang.

Colleville-sur-Mer

Colleville-sur-Mer

Colleville-sur-Mer

Colleville sur mer11

Colleville sur mer10

Colleville-sur-Mer zicht op Omaha Beach