abbaye

Deze cisterciënzerabdij werd gesticht in de 12e eeuw. Het gebouw zoals het er nu staat dateert uit de 18e eeuw en is de enige intact gebleven cisterciënzer abdij in Frankrijk uit die eeuw. In de 12e en 13e eeuw verbleven hier rond de 100 monniken. Door de opeenvolgende oorlogen en plunderingen was het gebouw in de 17e eeuw nagenoeg volledig verwoest. De abdij werd opnieuw heropgebouwd, maar kleiner dan het oorspronkelijke grondplan. Er waren immers minder monniken en broeders.

Bezoek is enkel mogelijk met een gids. Je kan enkel de kapittelzaal, de kloostergang, de kerk en de sacristie bezoeken.
Vooral de kerk is een kunstwerk, wat je normaal niet zou verwachten in een cisterciënzer abdij. Het hoofdaltaar, het hekwerk, het orgel en de twee engelen in papier-maché tegen het plafond zijn speciaal. Tegenwoordig wordt deze kerk in het weekend gebruikt voor huwelijken. In 1922 kocht Thérèse Papillon het gebouw om er een tehuis voor kinderen die leden aan tuberculose in op te vangen. Dit tehuis bleef bestaan tot 1976. Nu wordt de voormalige abdij verdeeld in een hotel, een tehuis voor kinderen in een moeilijke gezinssituatie en een maatschappij die de gidsbeurten verzorgt.

L'Abbaye et les Jardins de Valloires

L'Abbaye et les Jardins de Valloires

De tuinen

Deze tuinen met een totale oppervlakte van 8 ha werden in 1987 opgericht door Gilles Clément een bekend tuinarchitect. Deze tuinen liggen naast l’Abbaye de Valloires en bevatten meer dan 5000 soorten planten en struiken. De ingang is via de shop gelegen aan de parking. De tuin is onderverdeeld in thema’s, zoals de eilandentuin, de tuin van de evolutie, de moerastuin etc. Elk seizoen heeft de tuin een ander uitzicht. In de lente staat bv de kersenlaan vol met bloesem, in de zomer staan de rozen het mooist. Alles ligt hier prachtig bij. Over alles is nagedacht, zoals de kleuren en de manier van groeien van planten die bij elkaar staan. Je kan hier ook planten kopen.

L'Abbaye et les Jardins de Valloires

L'Abbaye et les Jardins de Valloires

L'Abbaye et les Jardins de Valloires