Brouwersbron en processiepark in DokkumIets buiten het centrum van Dokkum ligt het Bonifatiuspark. Voor het park ligt de Bonifatiusbron met een groot standbeeld van Bonifatius, die een boek boven zijn hoofd houdt. Een Engelse monnik kreeg in de 8e eeuw in Rome de naam Bonifatius, met het recht om het evangelie te verkondigen aan de rechter zijde van de Rijn. Ook de kerstening van de Friezen was één van zijn doelen. Hiervoor kwam hij op 80-jarige leeftijd op Pinksteren 754 naar Dokkum.

 

Maar daar werd hij samen met een 50-tal volgelingen vermoord door de  Friezen. Volgens de overlevering probeerde hij met een boek de zwaardslagen af te weren.
In 1853 nam de pastoor van Dokkum het initiatief om de Bonifatiusbedevaart terug leven in te blazen. Hiervoor koos hij de plaats rond de Bonifatiusbron. In 1925 verwierf de Katholieke kerk de grond en begon men met de aanleg van het processiepark. Om de vele pelgrims beschutting te geven werd een grote tent opgericht. Deze werd later vervangen door een kapel.

Brouwersbron en processiepark in Dokkum

Brouwersbron en processiepark in Dokkum

Brouwersbron en processiepark in Dokkum