IJlst of DryltsEen nederzetting hier groeide al snel uit tot een centrum voor handel en scheepsbouw wegens zijn verbinding met de Middelzee, een middeleeuwse zeearm. Het kreeg al stadsrechten in de 13e eeuw. De stad was volledig omgeven door water en had dus geen muren of wallen nodig om zich te beschermen tegen invallen.
Midden door de stad loopt een gracht: de EE of IJ die de stad haar naam gaf. Langs deze gracht zijn de overtuinen gelegen die typisch zijn voor IJlst.

 

 

We parkeerden onze auto aan de Stadsherberg Het wapen van IJlst en begonnen onze wandeling door de stad aan de Galamagracht. Aan de overzijde bemerkten we een schoorsteen. Deze schoorsteen van 30 m hoog is een overblijfsel van de Nooitgedagt fabriek die van 1865 tot 1975 in werking was. Ze produceerde schaatsen, schaven en op het einde zelfs houten speelgoed. In de bloeiperiode van deze fabriek wekten hier 200 mensen. Ze voorzagen zich zelf van stoom en later van elektriciteit. Ze produceerden zoveel elektriciteit dat naast de fabriek grote delen van de stad en enkele andere fabrieken van stroom werden voorzien. Naast deze schoorsteen staat nog een slijpsteen, een originele slijpsteen voor het bewerken van schaatsijzers.
We wandelden verder langs de Eegracht en namen veel foto’s vanop de bruggen over de gracht. De overtuinen zijn karakteristiek voor IJlst. Oorspronkelijk waren het kortgemaaide grasweiden om de was te bleken. Die functie hebben ze al lang niet meer. De overtuinen horen bij de huizen langs de gracht. De eigenaars van een huis met een overtuin mogen hier over beschikken maar moeten ze in hun oorspronkelijke staat laten. We kwamen voorbij de Protestantse Kerk en deden een brug verder de oversteek naar de Galamagracht en gingen terug.
Aan de Westergoleane sloegen we rechtsaf en liepen tot aan de Basisschool waar we het Sneekerpad namen. We zagen de Bloemenfontein al van ver staan. Deze fontein “Onsterfelijke bloemen-Rikka” van de Japanner Ohmaki verbindt bloeiende stinzenplanten uit Friesland met een oude vorm van Japanse bloemschikkunst. Ze is één van de 11 fonteinen, die de elfsteden in Friesland verbinden. Hier vlakbij ligt ook de Houtzaagmolen De Rat en het Houtmuseum van IJlst aan de Geeuw. De Rat is één van de drie houtzaagmolens in Friesland. Ze dateert uit 1711 en werkt nog steeds als toen.

IJlst of Drylts

IJlst of Drylts

IJlst of Drylts

IJlst of Drylts

IJlst of Drylts