AlmöOp de E22, halfweg tussen Karlskrona en Ronneby, kun je een afslag nemen naar Hasslö. Op de weg naar Hasslö ligt Hjortahammars grafveld met meer dan 120 graven. Dit is één van de grootste grafvelden van Blekinge. Er zijn zowel ronde, 4-zijdige, 3-zijdige als scheepsvormige graven. Voor je de brug neemt naar Almö kan je links naar Tromtö. Hier ligt een groot natuurreservaat van 1242 ha, waarvan het grootste deel water. Hier zijn vele oude bomen, vooral beuken en een rijke flora en fauna. Dit is privé bezit maar je kunt er wel wandelen.

 

Na de brug ben je op het eiland Almö. Almö heeft een waardevol kultuurhistorisch lanschap, met weiden, heide en strand. Het is er prachtig wandelen tussen oude eiken en op weilanden bezaaid met rotsen, en dit alles met zicht op de zee. Dit landschap is het gevolg van eeuwenlange begrazen tijdens de zomer. Een rijke variëteit aan bloemen is hier het gevolg van. Een van de diersoorten die je hier kunt aantreffen zijn reuzekevers die wel 8 cm lang kunnen worden. In de zomer vliegen de mannetjes zoemend rond op zoek naar vrouwtjes die op eikenbomen zitten. De ondiepe baaien worden druk bezocht door allerhande watervogels zoals eenden en steltlopers en zitten vol met vis en andere organismen. Als je geluk hebt kun je een adelaar zien vliegen. Almö wordt met recht en reden één van de parels van de oostelijke scherenkust van Blekinge genoemd. 

Ten westen van Almö liggen nog drie grote eilanden, nl. Arpö, Vagnö en Sladö. Deze zijn echter alleen te bereiken per boot.
Rij je verder, dan kom je weer aan een brug en ben je in Västra Hästholmen. Op dit eiland staat een fort dat deel uitmaakte van de Fabian Månssonsverdedigingsring rond Karlskrona. Al in de 17e eeuw was Karlskrona de belangrijkste haven voor de marine. Deze haven moest dus beschermd worden. Eerst werden Drottningskärs en Kungsholms Fort gebouwd. Om de stad ook langs het westen te verdedigen werd op Västra Hästholmen een fort gebouwd in de 18e eeuw. In de 19e eeuw werden kazematten gebouwd en een batterij kanonnen. In de 20e eeuw werden nog moderniseringen aangebracht. Het fort bleef in gebruik tot in het begin van de Tweede Wereld oorlog. Je kunt nergens parkeren aan dit fort en het is ook niet te bezoeken.

Nog een brug verder, ben je in Hasslö. Dit eiland wordt, wegens zijn vele zonuren ook "Klein Hawaï" genoemd. Wil men niet zonnen of baden dan kan men rondkuieren in de haventjes Garpen of Hallarna en de sfeer opsnuiven. Het eiland heeft twee vissershavens, één strand, één kerk, één supermarkt, één restaurant-pizzeria-café-bakkerij-bureau voor toerisme (alles in één) en één standbeeld. Dit is het standbeeld van Fabian Månssons. Hij werd geboren op Hasslö in een arme vissersfamilie in 1872. Tijdens zijn werk als grondwerker werd hij actief bij de Sociaal-Democratische Partij, waarvoor hij in 1912 verkozen werd in de Rijksdag. Hij werd steeds herkozen tot zijn dood in 1938. Hij was eveneens schrijver en journalist. Hij ligt begraven op dit eiland maar wij hebben de plaats niet gevonden.

 

Almö

Almö

Almö

Almö

Almö

Almö

Almö

Almö

Almö

Almö

Almö

Almö