HamburgsundHamburgsund is een klein plaatsje aan de kust met amper 800 inwoners, dat vroeger leefde van de visvangst, de scheepvaart en steenhouwerij. Vandaag is vooral het toerisme belangrijk voor dit dorp. De naam heeft niets te maken met de Duitse stad Hamburg. Er is een kleine jachthaven, een vissershaven en enkele winkels waaronder een ICA supermarkt. Het bureau voor toerisme is gelegen iets voorbij de haven aan de aanlegsteiger voor de boot naar Fjällbacka.

Een deel van de inwoners woont op het eiland Hamburgö dat door een zeestraat gescheiden is van het vasteland. Met de veerboot kun je vanuit Hamburgsund naar Hamburgö. Deze zeestraat is op zijn smalste punt maar 50 m breed. Enkele oude huizen rond deze zeestraat worden beschermd zoals de Hamburgsund kapel.
Deze oude huizen zijn anders dan in andere kustdorpen in Bohuslän. De woningen staan aan beide zijden van de zeestraat in eenvoudige lijnen en hebben een grote tuin. De boothuizen liggen lager en dichter bij het water. Wij namen de gratis veerboot (met kabel) naar Hamburgö en genoten van de rust op dit schilderachtige eiland dat in de lengterichting 5 km lang is. Dit eiland was al in de 15e eeuw bewoond door haringvissers. Buiten een bed & breakfast, Gamla Skola, staan hier nu enkel vakantiehuizen en boothuizen. Op dit eiland werd de film “En sång för Martin” opgenomen, een film over een succesvolle componist die de ziekte van Alzheimer krijgt. Iets ten zuiden van Hamburgsund werd in het plaatsje Hornbore eind jaren 90 een replica van een Viking dorp gebouwd. Openingsuren zijn echter nogal onduidelijk.

Hamburgö

Hamburgö

Hamburgö

hamburgsund05

hamburgsund08

Hamburgö

Hamburgö