HelvetesfalletDe Ämån is één van de grootste rivieren die door het grondgebied van Orsa loopt. Het uitzicht langs de rivier verandert sterk gedurende zijn verloop. Hier aan de Helvetesfallet (waterval van de hel) loopt de rivier tussen 30 m hoge steile wanden zodat hij een canyon vormt. De rivier werd vroeger gebruikt om boomstammen te vervoeren.De  Helvetesfallet ligt 25 km ten noorden van Orsa en je geraakt er door een kilometerslange zandweg te volgen. De wandeling naar de rivier begint daar waar de weg eindigt. Er staat een informatie bord met een plattegrond en een tekst in het Zweeds en Engels waar erop gewezen wordt dat je voorzichtig moet zijn en je kinderen goed in het oog moet houden. Dat beloofde al.

De wandeling is maar enkele honderden meters en begint met een steile houten trap naar beneden. Dan stap je 100 m tussen de bomen waarna weer twee houten trappen naar beneden.
Vermits het de dag voordien geregend had waren de trappen nogal glad. Dan nog 100 m tussen de bomen en boomstronken en je komt weer aan een info bord. Ook hier wordt er weer gewaarschuwd dat je voorzichtig moet zijn. Je kon de rivier hier goed horen maar wij zijn hier gestopt en teruggekeerd, er was geen pad meer en je moest over grote rotsblokken verder. Wij hadden geen zin om hier in de middle of nowhere onze nek te breken om dit natuurfenomeen te aanschouwen, wij waren hier trouwens helemaal alleen aan het wandelen. Wij hebben Helvetesfallet dus niet gezien, hoewel het de moeite moet zijn, maar de gereden kilometers waren niet voor niets. Hier vlakbij ligt de Storstupet.

Helvetesfallet