GöljånIn augustus 1997 was er een enorme storm boven het Fulufjället reservaat. Er viel tot 400 mm water op een dag. Door deze enorme watermassa zwol de Göljånrivier zo erg dat ze buiten haar oevers trad en als een ware vloedgolf door het reservaat trok. Het debiet van de rivier was 500 maal groter dan normaal. De gevolgen waren desastreus, alles wat in de loop van die watermassa lag werd meegesleurd.

Bomen met een hoogte van 35 m en een diameter van een halve meter werden met hun wortels uitgetrokken en als lucifers op elkaar gegooid. De 6 m hoge vloedgolf ontboste bijna 10.000 km2. Jaren later zijn die verwoestingen nog altijd te zien.
Je kunt een wandeling maken door dit gebied, de Göljån Naturstig, maar gemakkelijk is ze niet.
Met boomstammen zijn er primitieve bruggen gemaakt om de rivier te kunnen oversteken. De natuur herstelt zich langzaam van de ramp, zo komt de plantengroei terug op gang maar je kunt nog altijd goed de loop van de vloedgolf herkennen.
Er is een uitkijktoren gebouwd aan het begin van de wandeling. Vlakbij ligt een enorme stapel van aangespoelde boomstammen. Met de auto kan je rijden tot aan een parking. De aarden weg van kilometers lang liep vroeger verder, maar is weggespoeld. In dit gebied lopen beren rond.

Göljån

Göljån

Göljån

Göljån

Göljån