yttrebodaneLangs de E45 van Mellerud naar Åmål ligt het kleine plaatsje Köpmannebro. Hier eindigt het Dalslandkanaal en mondt het uit in het Vänernmeer. Er zijn twee sluizen die bijna onder de brug van de E45 liggen. Het sluiswachtershuisje aan het kanaal heeft een groot terras met picknicktafels waar het mooi moet vertoeven zijn, maar Köpmannebro is zo klein en er zijn zo weinig parkeerplaatsen dat we er enkel doorgereden zijn wegens geen plaats om de auto te parkeren.

Iets noordelijker ligt het natuurreservaat Yttre Bodane, eveneens aan het Vänernmeer. Een bosbouw- en archipellandschap wordt afgewisseld met moerassen.
De bomen zijn vooral dennen en sparren van ongeveer 100 jaar oud. In dit gebied vind je vele vogelsoorten. De wandeling die wij deden liep door het bos en over een houten plankier om het moeras over te steken. Verder beklommen we een berg waar we op de top een uitzicht hadden op het meer. Tot onze verbazing stopte hier de wandeling en moesten we dezelfde weg terug. Op de terugweg hadden we nog een gesprek met een Zweed die niet opgezet bleek met de elanden in zijn land. Van hem mochten ze die allemaal afschieten. Elanden zijn voor ons een symbool van Zweden en elke keer zijn we blij als we er één zien op vakantie. Het gesprek heeft dan ook niet lang geduurd. 

Tössebäcken is eveneens een natuurreservaat aan het Vänernmeer, dat uit ongeveer dertig eilanden en een aantal eilandjes en rotsen bestaat. Hier wonen slechts 50 mensen. Er is een strand, een haventje en mooie uitzichten.

yttrebodane02

yttrebodane03