Släps kyrkaDeze stenen kerk in de gemeente Särö werd ingewijd in 1853 en verving een middeleeuwse kerk uit de 14e eeuw. Zowel buiten als binnen overheerst de witte kleur. Je treedt binnen langs de toren en kijkt dan recht op het altaar dat omgeven is door twee glasramen. Wij bezochten deze kerk omdat hier het beroemde schilderij hangt van dominee Gustav Fredrik Hjort Berg met zijn vrouw en 15 kinderen. Dit is eigenaardig omdat het de enige kerk in Zweden is waar een familieportret hangt.

Het schilderij is heel bijzonder. Niet alleen zijn de levende kinderen afgebeeld maar ook de kinderen die op dat moment al overleden waren. Van deze laatsten is het gezicht afgewend of niet zichtbaar. In het laatste boek van Henning Mankell, “Drijfzand”, komt dit familieportret eveneens voor. Mankell, op dat moment vechtend tegen kanker, was erg aangedaan door de afgebeelde gestorven kinderen.
Dit schilderij werd gemaakt rond 1770 en geldt als een belangrijk tijdsdocument. Het werd al in verschillende binnenlandse en buitenlandse musea vertoond. Gustav Fredrik Hjort Berg was niet alleen een dominee maar tevens arts, dierenarts, botanicus, horlogemaker en orgelbouwer. In 1768 werd deze veelzijdige man verkozen tot lid van de Koninklijke Academie van wetenschappen.

Släps kyrka

Släps kyrka

Släps kyrka

Släps kyrka