FalkenbergFalkenberg is een samenvoeging van falk (valk) en berg (berg). Het verkreeg zijn naam toen de Deense koning in de 13e eeuw hier een burcht bouwde en de valkerij beoefende. Door Falkenberg loopt de Ätran, die zijn oorsprong in Ulricehamn heeft en 250 km lang is. Over de Ätran loopt de Tullbron, de mooiste stenen brug van zweden. Het duurde 5 jaren om deze brug te bouwen. Oorspronkelijk stond hier een houten brug en om de stenen brug te bouwen gebruikte men de stenen uit de ruïne van de burcht. Men moest tot in 1914 tol betalen om de brug te gebruiken vandaar de naam Tullbron (tolbrug).


Falkenberg is een moderne en gezellige stad met een oude wijk rond de S:t Laurentiikyrka, het oudste gebouw van de stad. Deze kerk werd gebouwd rond 1300, brandde af in de 16e eeuw en werd dan heropgebouwd en verlengd. In 1892 nam Falkenberg een nieuwe kerk in gebruik en in plaats van de oude kerk af te breken werd ze nog jaren gebruikt als gymzaal voor een nabijgelegen school. Toen de school in 1922 een eigen gymzaal kreeg werd besloten om de kerk te restaureren. Tijdens deze restauratie kwamen de fresco’s uit de 15e eeuw achter het pleisterwerk en de plafondschilderingen tevoorschijn die we nu kunnen zien. De goed bewaarde huizen rond de kerk werden gebouwd in de 18e en 19e eeuw.

Falkenberg

Falkenberg

Falkenberg

Nadat we van koffie en gebak genoten hadden in een restaurant aan de Tullbron deden we een wandeling langs de doktorspromenade. Dit is een wandelpad van 2 km langs de rivier. Het verkreeg zijn naam omdat een arts uit Falkenberg in de 19e eeuw zelf de aanleg van deze promenade betaalde om de inwoners van zijn stad de kans te geven een verkwikkende wandeling te maken.

Falkenberg

 

 

 

Falkenberg

Falkenberg

Falkenberg