Danska FallDanska Fall is één van de meest bezochte natuurreservaten van Halland en vooral bekend voor zijn waterval. Het ligt niet ver van Simlångsdalen. De rivier Assman loopt hier door een nauwe vallei met rotsen en hoge bomen, vooral eiken en beuken. Omdat het bos lange tijd onaangeroerd is gebleven is er hier een rijk dieren- en plantenleven. Danska Fall is gemakkelijk te bereiken en er is plaats genoeg om je auto te parkeren. Vanaf de parking is het ongeveer 1 km naar de waterval over een zeer toegankelijk pad.

Aan de waterval beginnen er nog enkele wandelingen door het woud maar deze zijn moeilijker. De blauwe wandeling bv is 2.7 km lang. De Hallandsleden is met oranje gemarkeerd. Via een wandelpad door het bos kom je aan de waterval. De valhoogte tot aan de monding (enkele honderden meter verder) is 36m in verschillende trappen. De naam Danska Fall verwijst naar de Skåne oorlog tussen Zweden en Denemarken in de tweede helft van de 17e eeuw. De Deense soldaten hadden zich schuilgehouden in de bossen rond de waterval, maar de Zweden zaten hen achterna.. De Zweden hadden een slecht gebouwde brug over de waterval gemaakt. Toen de Deense soldaten hier over trokken stortte de brug in en kwamen veel Deense soldaten om.
Als de sneeuw begint te smelten en de hoeveelheid water toeneemt, moet het hier een indrukwekkend schouwspel zijn. Wij waren hier in de maand juni en er was weinig water. Toch waren de waterval en zijn omgeving zeker een bezoek waard.

Danska Fall

Danska Fall