HimmelsbergaHier bevindt zich het Ölands Museum. Dit openluchtmuseum is een dorpje met zorgvuldig gerestaureerde gebouwen uit de 18e en 19e eeuw. Het geeft een mooi beeld van hoe het leven op Öland vroeger was. Niet alleen zijn de huizen, schuren en stallen gerestaureerd, maar ook het interieur, de machines en het gereedschap die gebruikt werden worden getoond. De toegang tot het museum is via de shop. Hier worden ook souvenirs, boeken, handwerk en postkaarten verkocht.

Als je van de parking naar de ingang gaat, zie je een typische straat:  langs de straatkant enkel schuren.  De eigenlijke woonhuizen liggen ver van straat af, ze waren enkel te bereiken via een poort in de schuur en dan nog het binnenerf over.

Himmelsberga

De woonhuizen hadden de typische afmetingen, de lengte was tweemaal de breedte. In een van de huizen is een cafetaria ingericht. In de weiden lopen varkens, schapen en paarden. Er lopen kippen en in een van de weiden staat een molen. Groenten worden gekweekt op de oude manier. Naast de inkom staat een grote schuur waar een verzameling landbouwmachines staat opgesteld, waaronder een oude tractor met ijzeren wielen. Verder zijn er de hoeves Norrgården en Karl Olsgården. Wanneer de ouders hun boerderij overlieten aan hun zoon, stelden ze een contract op. Ze kregen een eigen (klein) huis op het erf en hun zoon voorzag hen tot aan hun dood van levensmiddelen, brandstof, zaaigoed, voeder voor een of twee koeien e.d. Dergelijke contracten waren normaal in die tijd. Aan de andere kant van de straat tegenover de inkom zijn de gebouwen ingericht als expositie ruimte.

Himmelsberga

Himmelsberga

Himmelsberga

Himmelsberga

Himmelsberga

Himmelsberga

Himmelsberga

Himmelsberga