Kullaberg
De Kullaberg is een rotsachtig schiereiland in het Kattegat, met mooie wilde natuur, rotsen, grotten, kloven, ravijnen, steile hellingen en weidse uitzichten over de Öresund en het Kattegat.
Er zijn meer dan 20 grotten op de Kullaberg, allemaal langs de kust en bereikbaar per boot.

 Bij een bezoek vanop het land moet men zeer voorzichtig zijn omwille van losse stenen en rotsen. De meest bezochte zijn de Silver Cave (die vanop het land te bereiken is), de Josefinelust, de Visit Cave en de Lahibia Cave.
Vanaf de parking is het een kleine wandeling bergop van enkele honderden meters naar Kullens Fyr, de hoogste vuurtoren van Zweden en gebouwd in de 16e eeuw. De huidige vuurtoren is 15 m hoog en staat 78.5 m boven de zeespiegel. Het licht ervan is van 50 km ver te zien. De allereerste vuurtoren op Kullen was een Papegojvuurtoren (een vuurtoren in ijzer, opgehangen in een houten constructie). Deze werd hier opgericht in opdracht van de Deense koning Fredrik II. Hij bestond uit een ijzeren korf, gevuld met een vuur van hout of kolen, die omhoog getrokken werd door een hefboom. Dit vuur moest de ganse nacht blijven branden. Dit was de enige Papegojvuurtoren in Zweden. In 1563 werd hij vervangen door een stenen vuurtoren. Er staat een schaalmodel van deze Papegojvuurtoren vóór de huidige vuurtoren. De huidige vuurtoren is nog steeds een baken voor pleziervaartuigen. Grotere boten gaan voort op de signalen die het GPS systeem van de vuurtoren uitzendt om hun positie te bepalen. Naast de vuurtoren ligt het Naturum, het bezoekerscentrum waar men informatie over de Kullaberg vindt. We genoten een tijdje van het weidse uitzicht over de Öresund en gingen dan terug richting parking. Voorbij het Fyrcafé sloegen we links af maakten een mooie afdaling naar een panoramaplatform op de rotsen. Iets verderop staat nog een kleine vuurtoren. Dat deze vuurtoren zijn nut heeft, bewijzen de 200 schepen die hier vroeger schipbreuk leden op de rotsen. Sommige wrakken liggen hier nog steeds.

Bezienswaardigheden in de buurt: Arild, Mölle, het oude kerkje van Brunnby, Krapperups Slott en de bekende tearoom Flickorna Lundgren

Kullaberg

Kullaberg

Kullaberg

Kullaberg

Kullaberg

Kullaberg