Als is een eiland voor de oostkust van Jutland en is er door twee bruggen mee verbonden. Tussen Jutland en Als ligt de Als Sund of Als Fjord, tussen Als en Duitsland ligt de Flensborg Fjord en tussen Als en Funen ligt de Lille Bælt. Sonderborg, de grootste plaats ligt deels op Jutland en deels op Als.

 

SønderborgSønderborg, wat ‘zuidkasteel’ betekent, ligt op het eiland Als. Het heeft zijn naam te danken aan een kasteel dat hier in de 12e eeuw gebouwd werd. Het heeft in de loop der jaren verschillende bestemmingen gehad zoals kazerne, pakhuis, ziekenhuis en gevangenis. Dit is geen mooi kasteel, het had eerder een militaire dan een burgerlijke functie. Omdat zijn strategisch belang verminderde kwam het volledig in verval.


In Høruphav hebben we de glasblazerij “Danske Glaskunst” bezocht en er een mondgeblazen vaas met decoratie van koper en schilderwerk gekocht. Er is hier een strand en een jachthaven. 

Augustenborg01
In dit dorp staat het Augustenborg Slot. In tegenstelling tot de andere kastelen op Als, die uit de Middeleeuwen stammen, werd dit kasteel gebouwd in de 18e eeuw. In de 17e eeuw kocht een hertog uit Sleeswijk-Holstein het dorp Stavnsbøl en bouwde er een gebouw met vier vleugels. Hij noemde het Augustenborg naar zijn echtgenote prinses Augusta van Glücksburg. Het dorp waarin zijn personeel woonde gaf hij dezelfde naam.

 

NordborgStadje in het noorden van Als. Hier is de hoofdzetel gevestigd van het bekende bedrijf Danfoss. De meeste inwoners van het stadje zijn dan ook werkzaam in dit bedrijf. De reden waarom wij naar hier reden was Nordborg Slot. Dit klein kasteel met zijn witte muren en rood dak is gebouwd in de 12e eeuw door de toenmalige koning en heette eerst Alsborg. Het was gedurende verschillende eeuwen eigendom van de Koninklijke familie en later van adellijke families.

 

In dit loofbos enkele km onder Fynshav liggen er enkele grote grafheuvels en staan er verschillende dolmen. De grootste grafheuvel is 53 m lang, de andere er vlakbij is 34 m lang. Beide hebben twee grafkamers. Vanaf de parking loopt een pad naar de grafheuvels. Ze stammen uit de 4e eeuw voor Christus en werden blootgelegd in 1935. Er lagen hier vroeger veel meer stenen maar er zijn er veel gebruikt voor de bouw van kerken, bruggen en huizen.

Mommark01Een klein dorpje in het oosten van Als met een kleine haven. Tot voor enkele jaren kon je hier een veerboot naar Faaborg op Funen en naar Søby op Ærø nemen. Nu vertrekt de veerboot in Fynshav. Toen wij er waren in 2008 kon je nog de veerboot naar Ærø nemen maar omdat we het maar een kleine, oude boot vonden zijn we niet meegevaren. We zijn later toen we op vakantie in Langeland waren wel naar Ærø geweest.

 

 

Kegnaes01Dit schiereiland is met een dam verbonden met het eiland Als. Hier wonen nog geen 1000 inwoners. Wij verbleven hier een week in oktober 2008 en het was er inderdaad rustig. De vuurtoren is het eerste wat je ziet als je de dam overrijdt, deze is 18 m hoog en kan bezocht en beklommen worden. Enkel Sønderby en Østerby zijn dorpen, de rest van het eiland zijn weilanden en hier en daar een boerderij.