Dit kasteel ligt in Kristianstad aan het Ivosjö. De oudste delen dateren uit de 13e eeuw. Het was oorspronkelijk een klooster. Delen van de oude kloosterkerk en de keuken van de monniken zijn bewaard gebleven in het huidige gebouw. De activiteiten van het klooster stopten tijdens de Reformatie in de 16e eeuw. Toen het werd overgenomen door de Denen. Het werd aan de kroonprins geschonken. Hij en zijn zoon verbouwden het tot een versterkt kasteel met omliggende boerderij. Na de vrede van Roskilde in 1658 werd Bäckaskog slott terug Zweeds.
Vittskövle slott is een landhuis in de commune Kristianstad. Het ligt ten zuiden van Åhus aan de Hanobukten. Het is één van de best bewaarde en grootste renaissancekastelen van de Scandinavische landen. Het kasteel is gekend sinds het begin van de 14e eeuw en was eigendom van de rijke familie Krognos. Daarna werd het eigendom van de familie Brahe.
Övedsklostret ligt aan het Vombsjö in de gemeente Sjöbo. Het is één van de voornaamste rococogebouwen van Zweden. In de middeleeuwen was het een klooster, vandaar de naam. Maar tijdens de Reformatie kwam het in particulier bezit. In de tweede helft van de 18e eeuw werden de oude kloostergebouwen afgebroken en werd het huidige kasteel gebouwd.
Oorspronkelijk een vissersdorp, werd Höganäs in 1936 een stad. De stad kende een grote ontwikkeling door de mijnbouw, die nu volledig verdwenen is. Nu is Höganäs vooral bekend om zijn keramiek.
Dit dorp, dat oorspronkelijk een vissersdorp was, ligt tussen Höganäs en Helsingborg.
In 1749 kwam Carl von Linné hier voorbij en noteerde in zijn boek dat Viken aan een kleine baai lag en dat de vissers een groot dorp hadden gebouwd. In die tijd had Viken zo’n 200 inwoners.
Toen we in de vroege avond langs weg 112 van Höganäs op het Kullen halvön terug naar ons vakantiehuisje reden kwamen voorbij Utvälinge. Voor de kust zagen we een klein eilandje liggen dat met een lange brug verbonden was met het vasteland.
De brug is 300 meter lang, zonder leunigen en met in het midden een soort terrasje met banken. Dit kleine eilandje Sandön maakt deel uit van een natuurreservaat samen met het eiland Skälrönnen. Hier hebben diverse vogelsoorten hun stek.
Knäbäckshusen is een pittoresk dorpje tussen Simrishamn en Stenshuvud National Park.
Er is slechts 1 onverharde weg, die voert van de parking tot het strand, met langs weerszijden schilderachtige vakwerkhuizen uit de 18e eeuw, met rieten daken.
Vroeger was Knäbäck een arm vissersdorpje in een vallei van Haväng.
Volgens velen is deze baai het mooiste kustgebied van Skåne. De baai loopt van het schiereiland Listerlandet in het noorden tot Stenshuvud in het zuiden aan de Oostzee en verkreeg zijn naam door het kleine eiland Hanö in deze baai. Dit eiland is per boot te bereiken vanuit Nogersund. Enkele jaren geleden bezochten we al Hanö, de boottrip daar naar toe zal ons nog lang bijblijven door de woelige zee.
Deze stad ligt aan de monding van de Tommarp rivier in de zee. Simrishamn was eerst een klein vissersdorp met een kleine kerk. Later nam de bevolking toe en werd Simrishamn een stad. 800 jaren geleden bouwden monniken een grotere kerk, Sankt- Nicolaikyrka, de huidige kerk. Wij begonnen ons bezoek van de stad aan de kerk. Deze kerk met zijn karakteristieke trapgevel is een tijd bepleisterd geweest.
Gyllebo ligt aan het Gyllebosjön, een meer dat ongeveer 20 km van Simrishamn ligt. Het gebied rond het meer is een natuurreservaat. We wilden hier het Gyllebo slott bezoeken maar we wisten niet dat dit enkel op zondag enkele uren toegankelijk is voor bezoekers. Vlakbij het kasteel liggen de ruines van het Gyllebohus, een huis uit de 16e eeuw. Dit Gyllebohus was destijds één van de grootste forten van Scandinavië.
Dit kleine vissersdorpje aan de zee bezochten we bij slecht weer. Je moet je auto parkeren op een kleine parking aan het begin van het dorp. Van daar wandel je door de enkele straten die het dorp telt naar het strand. Het strand is bekend om zijn cirkelvormige openingen in de rotsen net boven of net onder het wateroppervlak. De kalkstenen rotsen waren perfect geschikt om er molenstenen van te maken voor de nabijgelegen molens.
Abbekås is een kleine plaats tussen Ystad en Trelleborg, toch is de streek hier al bewoond sinds 3000 jaar voor Christus. Het vissersdorp was vooral een populaire plek om te wonen gedurende de Hanze periode ( 1100-1300). Wij wandelden hier rond de haven. Nergens anders in Zweden vind je zo’n grote variatie in wilde rozen.
Dit kasteel in de plaats Fågeltofta is het enige wijnkasteel in Zweden. In de kelders van dit kasteel, dat op een eilandje ligt en omgeven is door een gracht, liggen tienduizenden flessen Zweedse wijn. Het kasteel werd gebouwd in 1760 maar in de 19e eeuw verbouwd en kreeg toen een Frans barok uiterlijk. Het is nu een hotel, restaurant en wijncafé. Het is tevens een van de beroemdste spookkastelen van Zweden.
Een oud vissersdorp aan de Oostzee. Skillinge was oorspronkelijk een kleine plaats met enkele boerderijen. Omdat de wegen in zo’n slechte staat waren begonnen de boeren hun producten langs de zee naar de markten te vervoeren. In de 19e eeuw was er zo’n grote toename van zeilschepen die het transport van verschillende producten over de zee verzorgden dat Skillinge begin 20e eeuw het grootste aantal zeilschepen van Zweden telde.
Åhus is de oudste stad van Skåne, met een idyllische, goed bewaarde middeleeuwse stadskern, met kronkelige straatjes. De geschiedenis van Åhus gaat terug tot in de ijzertijd en Vikingtijd. In 1299 kreeg Åhus stadsprivileges. In 1677 verloor Åhus terug zijn status als stad. Koning Kristian IV had Kristianstad gebouwd en zowel de ambachtslieden als de gebouwen verplaatst van Åhus naar de nieuwe stad.
Sandhammaren ligt dichtbij Kåseberga in het zuiden van Zweden. Zijn uitgestrekt strand met fijn wit zand kent zijn gelijke niet in Zweden. Het strand aan de Baltische Zee, de duinen en dennenbossen nodigen uit tot vakantieplezier. Toch heeft Sandhammaren een duister verleden. Nergens in Zweden liggen er zoveel scheepswrakken voor de kust als in Sandhammaren.
Smygehuk, het zuidelijkste punt van Zweden, ligt iets buiten het centrum van Smygehamn. Het is een vissersdorp met een haven. Reeds vanop de grote parking krijg je een idee van de gezellige drukte die hier heerst. Op de hoek staat het standbeeld Famntaget, een vrouw die met haar gezicht naar de zon kijkt en met haar open armen de zeelucht opsnuift. Volgens de geruchten stond de grootmoeder van de Amerikaanse actrice Uma Thurman model voor dit standbeeld.
Bij de plaats Brösarp komt Riksväg 9 bij Riksväg 19. Neem je van hieruit weg 9 dan kom je na enkele kilometers plots in een prachtig heuvellandschap, Brösarps backar, te midden van landbouwgronden en bossen. Het is wellicht daarom dat Riksväg 9 als de mooiste weg van Zweden beschouwd wordt. Deze heuvels zijn afzettingen van de laatste ijstijd en worden ingedeeld in zuidelijke en noordelijke heuvels. De meest bekende en bezochte heuvels zijn die van het zuiden.
We hadden er enkele jaren geleden al eens over gelezen op blogzweden.blogspot.com en toen reden we er plots toevallig voorbij: een vliegtuig vol met snoep! Godisflyget- Candy Airlines staat in Skånes Fagerhult, op een grote parkeerplaats naast de E4 bij afrit 73. Je ziet hem al staan vanop deze E4. Een bezoek is zeker de moeite waard, er is een enorme keuze aan lösgodis (schepsnoep). 400 verschillende soorten snoep kun je er krijgen. Ze hebben zelfs een suikervrij assortiment.
In Andrarum ligt een voormalig industriegebied. Hier werd op grote schaal aluin geproduceerd. Aluin werd eerst gebruikt voor het looien en beitsen maar werd tijdens de 17e en 18e eeuw een belangrijk strategisch product. In de 17e eeuw werd er op deze plaats al honderd jaar kalk gemaakt. Toen de edelman Jochum Beck hier Alunbruket oprichtte dacht hij dat aluin meer zou opbrengen dan de kalk. Beck was opgeleid aan de universiteit van Leiden en had in Nederland al verschillende aluinfabrieken zien opstarten.
Oorspronkelijk woonde Jochum Beck in het grote huis dat hij liet bouwen aan de aluinfabriek. Toen Christina Piper alle aandelen van Alunbruket bezat was dit huis al verouderd en in verval geraakt. Daarom bouwde ze rond 1740 een kasteel in Duitse barokstijl dat ze de naam “Het nieuwe huis” gaf. Christina Piper was steenrijk. De bouw van dit kasteel koste een tiende van wat ze op een jaar verdiende. Pas na haar dood kreeg het de naam Christinehof slott.
Dit is het oudste café van Skåne. Momenteel wordt het bewoond door de 8e generatie van dezelfde familie en het is al de 4e opeenvolgende generatie die het café openhoudt. Het vakwerkhuis werd in het begin van de 18e eeuw gebouwd als werkhuis. Het café ligt in het mooie Alunbruksbyn waarvan enkele huizen ingericht zijn als B&B. Het dorp is volledig omgeven door bos. Wij waren hier in de voormiddag en het café was niet open, maar een wandeling door het charmante dorp maakte veel goed.
Toen we op riksväg 9 van Smygehamn naar Ystad reden kwamen we tussen Skateholm en Abbekås voorbij een kleine haven met een klein restaurant. Dit restaurant, Hörte Brygg & Jäskafé, ligt aan de haven van Hörte. Het is geen traditioneel restaurant. Er is geen vast menu omdat men werkt met biologische producten van lokale landbouwers. Het menu is dus afhankelijk van wat ze ’s morgens van hun leveranciers ontvangen. Plastiek wordt zo veel mogelijk vermeden en leveringen gebeuren altijd in herbruikbare verpakkingen.
Ystad is de stad van Kurt Wallander, de fictieve politie-inspecteur uit de boeken van Henning Mankell.Wij hebben deze stad twee maal bezocht en parkeerden steeds aan het bureau voor toerisme op het Sankt Knuts Torg. Van hier wandelden we naar het Stortorget in het centrum van de stad.
Deze oude burcht is gelegen in de gemeente Hammenhög, ten zuidwesten van Simrishamn.Het is de best bewaarde middeleeuwse burcht van het noorden. Toen het kasteel werd gebouwd zou het vooral dienen als residentie voor de Deense ridder Jens Holgersen Ulfstand en zijn gezin. Skåne behoorde toen tot Denemarken. Volgens een inscriptie in het portaal werd in 1499 met de bouw begonnen.
Prästens badkar (de badkuip van de priester) is een unieke rotsformatie in de vorm van een roos.
Gelegen aan de kust van Vik, vlak bij de waterlijn.
Het is uniek in de wereld.
Ten zuiden van Kivik ligt, vlak bij Stenshuvud Nationalpark de Kiviks Musteri (Karakåsvägen 45, Kivik). Kivik is de appelhoofdstad van Zweden. Er zijn honderden appelboomgaarden. Eén van de grootste appelverwerkers is Kiviks Musteri. In 1888 plantte Eric Åkesson hier de eerste appelbomen. Nu is Kiviks Musteri een familiebedrijf dat al vijf generaties lang appelsap, appelcider, appelgelei enz. produceert op ambachtelijke wijze.
Kungagraven (ook Kiviksgraven genoemd) uit de bronstijd is de enige grafheuvel in Scandinavië die met stenen bedekt is. De stenen in het graf zijn met tekeningen versierd. Het is ook één van de grootste met zijn enorme diameter van 75 meter en een hoogte van 3,5 meter. Maar toch is het niet de grootte die de meeste indruk maakt. De grafkamer zelf is een kist gemaakt uit verschillende stenen. Op acht van de stenen bevinden zich 3500 jaar oude rotstekeningen.
Een juweeltje midden in het Verkeåns natuurreservaat. Hallamölla is de grootste en hoogste waterval van Skåne, met een totale valhoogte van ongeveer 23 meter. In vijf verschillende stroomversnellingen valt het water en vormt zo een natuurlijke migratiebarrière voor de zeeforel wanneer die stroomopwaarts wil zwemmen. Wanneer de forel in het najaar migreert, wordt een wanhopige strijd gevoerd tegen de krachten van de natuur.
Het Stenshuvud Nationalpark ligt iets ten zuiden van Kivik aan de oostkust van Skåne. Stenshuvud is een heuvel die uitsteekt in de Oostzee en van ver te zien is. De heuvel bestaat uit 3 pieken, waarvan de noordelijke de hoogste is, met 97m boven de zeespiegel. Hier heb je een prachtig uitzicht op de baai van Hanö en bij helder weer kun je zelfs het Deense eiland Bornholm zien.
Op Kåsehuvud, op de kliffen hoog boven de haven van Kåseberga, staat het grootste bewaarde prehistorisch monument van Zweden. Het bestaat uit 59 rotsblokken, is 67 m lang en 19 m breed. De rotsblokken zijn in de vorm van een Vikingschip opgesteld. Het is vermoedelijk 1400 jaar oud en stamt uit 600 N.C. Dit komt overeen met de laatste Noordse ijstijd.
Lugnarohögen is een grafheuvel uit de bronstijd. Hij staat in Hasslöv, een dorp in de gemeente Laholm. Dit is op zich niet zo bijzonder. Wat deze grafheuvel uniek maakt is dat hij via een ondergrondse gang verbonden is met een huis uit de 19e eeuw. Toen men in 1926 de grafheuvel grondig onderzocht bleek dat er rond de grafkamer stenen geplaatst waren in de vorm van een schip. Waarschijnlijk een symbolisch doodsschip voor de laatste reis. Dit had men nog nooit eerder gezien in een grafheuvel uit die periode.
Ängelholm is een stad in het noordwesten van Skåne. Het is door een lange duinenrij van de baai Skälderviken gescheiden. Ängelholms hembygdspark is en openluchtmuseum met enkele oude huizen. Dit viel ons wat tegen. Het was vooral iets voor kinderen, met een speeltuin en kinderboerderij. Er waren slechts een paar oude huizen, die op het moment dat wij er waren niet open waren.
Torekov is een schilderachtig oud vissersdorp, waar kapiteinshuizen en vissershuisjes zich mengen met moderne villa’s.Het bestond al in de 14e eeuw en is altijd een vissersdorp geweest. Nu wordt het vooral door toeristen bezocht. In de jachthaven zijn cafés, restaurants en visrokerijen.De plaats ligt op de westpunt van het schiereiland Bjäre en grenst direct aan zee .
Hovdala slott ligt 7 km ten zuiden van Hässleholm, aan het Finjasjön. Het werd voor het eerst vernoemd in de 14e eeuw. Het speelde in de 17e eeuw een belangrijke rol in de oorlogen tussen Zweden en Denemarken. Het werd van 1665 to 1981 bewoond door de familie Ehrenborg. De toren draagt het jaar 1600 op de gevel. De poort naar de toren draagt nog steeds sporen van de hevige veldslagen die in het begin van de 17e eeuw werden geleverd.
Helsingborg ligt in het Noordwesten van Skåne, aan de Öresund tegenover het Deense Helsingør.
Het wordt ook de “parel van de Sont” genoemd.
De strategische ligging van de stad, aan het smalste punt van de zee-engte zorgde voor een woelige geschiedenis.
In het openluchtmuseum Fredriksdal (Gisela Trapps väg 1, 254 37 Helsingborg) ga je terug in de tijd en zie je hoe Helsingborg er uit zag in het verleden.
In de velden van Fredriksdal grazen dieren en op de weiden wordt hooi geoogst. Hier liggen velden, bos, stad en platteland bij elkaar. De velden worden op een historische, ecologische manier beheerd.
Net buiten de Helsingborg (Sofierovägen 131) ligt Sofiero, een kasteel uit 1876. Het was koning Oscar II die het kasteel bouwde en gedurende een aantal jaren bracht hij hier zijn zomers door met Sofia. Toen koning Gustav VI Adolf en Margareta het kasteel overnamen, was de kasteeltuin zich enkel concentreerd op het dichtstbijzijnde gebied rond het kasteel. Margareta heeft een grote tuinbelangstelling en start snel een nieuwe en veel grotere kasteeltuin, inclusief een bloemenstraat, bloembedden, serres en nog veel meer.
Båstad is de grootste stad op het Bjärehalvön in het noordwesten van Skåne. Het is mooi gelegen in de baai van Laholm.
In Båstad worden elk jaar in juli de open Zweedse tenniskampioenschappen gehouden.
Er is ook een gezellige jachthaven, met bars, restaurants, terrasjes en mooie uitzichten.
Bezienswaardig zijn de Mariakyrka en het kallbadhus. Winkels vind je in de Köpmansgatan.
De Kullaberg is een rotsachtig schiereiland in het Kattegat, met mooie wilde natuur, rotsen, grotten, kloven, ravijnen, steile hellingen en weidse uitzichten over de Öresund en het Kattegat.
Er zijn meer dan 20 grotten op de Kullaberg, allemaal langs de kust en bereikbaar per boot.
Norrvikens Trädgårdar (Kattviksvägen 233, Båstad) ligt iets ten westen van Båstad. Het is een kasteel-hotel-restaurant met een enorme tuin. Er zijn tuinen in verschillende stijlen: barokke tuin, renaissance tuin, romantische tuin, Japanse tuin, watertuin enz. Men kan er uren rondwandelen en ondertussen ook nog genieten van mooie uitzichten op de baai. Norrvikens Trädgårdar werd in het begin van de 20e eeuw ontworpen door Rudolf Abelin. Hij werd geïnspireerd door verschillende landschappen en tijdperken. In het midden van het park ligt de villa Abelin, met shop, orangerie en restaurant.
Mölle is een schilderachtig vissersdorpje, prachtig gelegen op het Kullenschiereiland recht tegenover de Kullaberg.
Hier zijn gezellige kleine steegjes met mooie villa's, een levendige jachthaven en veel cafés, restaurants en kleine winkeltjes.
Vanaf het haventje met havenpromenade heb je een mooi uitzicht op de Kullaberg.
Krapperups slott ligt tussen Mölle en Höganäs op het schiereiland Kullen.
Het hoofdgebouw van Krapperup werd halverwege de 16e eeuw gebouwd boven op de overblijfselen van een middeleeuws kasteel.
In de 18e eeuw kreeg het landhuis zijn huidige uiterlijk.
De zevenpuntige sterren in de façade en het gouden stervormige familiewapen werden toegevoegd in het begin van de 17e eeuw.
Bekende kaffestuga op het schiereiland Kullen. Skäretvägen 19, Skäret (tussen Arild en Jonstorp aan de oostkust).
Deze zeer bekende, schilderachtige, oude tearoom is mooi gelegen aan het water. Het is er duur, maar zo beroemd, historisch en mooi gelegen dat je er toch eens moet geweest zijn als je in de buurt bent. Sinds 1938 wordt hier koffie en gebak geserveerd in een klein huisje in Skäret.
Deze mooie, oude kerk werd gebouwd in de 12e eeuw in romaanse stijl.
Brunnby dankt zijn naam aan de bron die ongeveer 200 meter ten zuiden van de kerk ligt en die tijdens de Middeleeuwen het hele jaar door een brede stroom met stromend water vormde.
In de 15e eeuw werden de toren, de zuidelijke portiek en de noordelijke dwarsarm gebouwd in gotische stijl.
In dit kleine dorpje niet ver van het “Östra Kullabergs naturreservat” wonen maar enkele honderden mensen.
Er is een legende die vertelt dat de weduwe Inge, die alleen voor haar twee zonen Arild en Tore zorgde, hertrouwde met een zekere David. Deze David had geen goede bedoelingen met dit huwelijk want hij zorgde ervoor dat de twee zonen van Inge aan boord van een schip waren toen dat zonk. Zo kon de erfenis naar zijn eigen zonen gaan.
Vanuit Himmelstorp vertrokken we voor een wandeling naar Nimis, een kunstwerk is van de Zweedse kunstenaar Lars Vilks, het meest omstreden kunstwerk van Zweden.
Men vraagt zich af of dit een kunstwerk is of een hoop rotzooi die het natuurreservaat van de Kullaberg verstoort.
Het staat op een zeer ontoegankelijk kiezelstrand. Het is gemaakt van wrakhout en honderdduizenden nagels.
Dagshög is de grootste grafheuvel van Skåne, 5 m hoog en 42 m diameter en dateert uit de bronstijd. Hij ligt op het Bjärehalvön, in een natuurreservaat langs de kust enkele kilometer ten zuiden van Torekov. De naam van de heuvel is afgeleid van de Skånse koning Dag, die hier volgens de legende begraven ligt. Koning Dag en zijn mannen voerden hier hun laatste strijd tegen de op macht beluste Zweedse koning. Van op de top heeft men een weids uitzicht op de zee. Gedurende honderden jaren fungeerde de heuvel als baken voor zeelieden.
In het natuurreservaat Bjärekusten tussen Hovs hallar en Torekov ligt het grafveld Gröthögarna. Zowel langs de west- als de zuidkust van het Bjäre schiereiland zijn er grafheuvels te vinden. De meest indrukwekkende kan je bewonderen in Ingelstorp. Reeds vanaf de parking kan je enkele van de acht grote stenen grafheuvels uit de bronstijd zien liggen. Ze werden opgericht voor de teraardebestelling van verschillende personen in de bronstijd en de vroege ijzertijd. De stenen hiervoor vonden ze in de nabij gelegen puinvelden.
Bjäre Golfklubb is niet alleen een golfclub, maar tevens een hotel met restaurant. In deze prachtige omgeving hebben we tweemaal ’s middags geluncht. De lunch in de Salomon Krog in Salomonshög bestaat uit een smakelijk buffet met een warm en een koud gedeelte, met zowel vlees als vis, koude en warme groenten. Het menu verandert dagelijks en het personeel is hier uiterst vriendelijk. Je kunt hier lunchen tussen 11:00 u en 15:00 u.
Aan de Hovshallavägen 19 ligt Kajs Fisk och Rökeri. Wij kochten hier lekkere gerookte zalm en ingemaakte vis. Het heeft een kleine maar gezellige winkel in een mooi huisje vlak naast de weg. De winkel is een deel van Hallagården, een de weinige overgebleven boerderijen van een kapitein op het Bjäre schiereiland. Sinds 1988 wordt hier vis gerookt op de traditionele manier in met hout gestookte rookovens.