Colleville-sur-Mer

Hier vind je het Cimetière Américain de Normandie: een Amerikaanse begraafplaats vlakbij de kust op een terrein van 70 ha. Er is een grote parking direct aan de ingang. Het pad leidt naar het Visitor Center. Hier wordt meer uitleg gegeven over de operatie Overlord en wordt hulde gebracht aan de strijders van de Tweede Wereldoorlog. Dit museum brengt hulde aan de 10.944 mannen en vrouwen die hier de dood vonden. In het auditorium wordt om het half uur een film vertoond.

La Pointe du Hoc

La Pointe du Hoc was een strategische verdedigingszone van de Duitsers aan de Normandische kust en ligt in Criqueville-en-Bessin. Na 10 jaar sluiting en restauratie is het sinds 2011 terug open voor het publiek. De taak om deze kaap in te nemen was voor een Ranger Bataljon dat hier een speciale opleiding voor kreeg. Het lukte ze om in enkele minuten de steile rotswand te beklimmen onder vijandelijk geschut. Maar eens boven wachtte een gruwelijk gevecht waar meer slachtoffers vielen dan bij de beklimming.

Grandcamp-Maisy

Aan de Route de Perruques kan je de Batterie de Maisy bezoeken. Ook deze batterij behoorde tot de Atlantic Wall. Ze werd gebouwd zonder medeweten van de plaatselijke bevolking. Op 9 juni 1944 had een Amerikaans bataljon hier een 5 uur durend gevecht met de Duitse strijdkrachten met het doel de beschietingen op de invasiestranden te doen ophouden. Na het gevecht werd de batterij nagenoeg volledig begraven. Gedurende 60 jaar was deze batterij verborgen en volledig verdwenen in het landschap. Ze werd volledig uit het oog verloren door geschiedkundigen, onder meer omdat ze voor het Duitse leger Top Secret was en omdat er voor de gealliëerden een 60-jarige secrecy law gold.

Arromanches-les-Bains

Vóór de landing komt Arromanches pas tot ontwikkeling na de aanleg van de spoorweg. Zo ontstonden grote villa’s voor de rijken aan de kust voor het zomer seizoen, terwijl de gewone mensen in het dorp woonden. Arromanches was geen landingsstrand, de kleine vissersplaats was te sterk verdedigd door de Duitsers. De gealliëerden kwamen via Hamel over land naar Arromanches. De bouw van een kunstmatige haven tijdens de landing was een uitzonderlijke gebeurtenis, uniek in de geschiedenis van de mensheid.

Longues sur Mer

Hier bevindt zich de enige kustbatterij van de landingszone die op de Franse monumentenlijst staat. Deze batterij speelde een belangrijke rol in de Atlantic Wall, de Duitse verdedigingslinie. Het had een strategische functie tijdens de landing van de geallieerden. Hier staan nog de oorspronkelijke kanonnen. In de batterij staat een schietcommandopost en vier kazematten met elk een artilleriekanon van 150 mm.

Hermanville-sur-MerHier is een klein Brits kerkhof met 1005 graven van soldaten die deelnamen aan de landing op Sword Beach. De meesten zijn gesneuveld op 6 juni 1944. Onder de doden: 986 Britse soldaten, 13 Canadezen, 3 Australiërs en 3 Fransen. Aan het kerkhof is een kleine parking voor enkele wagens. De ingang is een vrij sober ijzeren hek. Een pad van marmeren stenen leidt je naar de begraafplaats. Reeds van aan de ingang zie je een groot kruisbeeld staan. Achteraan staat een kapel in kalksteen met een leistenen dak.