Montreuil-sur-mer Iets meer in het binnenlandvan de Côte d'Opale ligt het mooie oude stadje Montreuil-sur-Mer. De versterkte stad bestaat uit kleine, pittoreske straatjes met kasseistenen. De remparts en de citadel zijn geclassificeerd als historische monumenten.
Hoewel de stad op 15 minuten rijden van de kust ligt, heet het toch “sur-Mer”. Het lag wel aan een belangrijk handelskanaal, de Canche, die nu onbevaarbaar geworden is door verzanding. De stad bestaat uit twee delen.

Etaples-sur-merTijdens de Eerste Wereldoorlog werden in Etaples heel wat Britse militaire hospitalen opgericht. Het had een haven aan de zee in geallieerd gebied en had goede spoorverbindingen met het front in Frankrijk en België. Het werd toen de grootste militaire Britse basis in de wereld. In 1917 telde Etaples een twintigtal hospitalen met een totale capaciteit van 20.000 bedden om zieke en gewonde soldaten te verzorgen. De basis had ook nog een 40-tal infanteriedepots met elk een capaciteit van 1.000 man.

 Le Cimetière Militaire d’EtaplesLe Cimetière Militaire d’Etaples is de grootste militaire begraafplaats van het Brits Gemenebest in Frankrijk. Hier liggen voornamelijk gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Vanuit het centrum van Etaples volg je richting Boulogne-sur-Mer. Na een tweetal kilometers kom je aan de begraafplaats. Naast de baan is er een parking. Vanop deze parking kan je al het hele kerkhof aanschouwen.

AmbleteuseGemeente aan de Opaalkust tussen Audresselles en Wimereux. De meest in het oog springende bezienswaardigheid is het Fort Mahon, dat op het strand gelegen is, aan de hoogwaterlijn op de plaats waar het riviertje de Slack in de zee uitmondt. Dit fort is nog gebouwd door Vauban om de haven die er toen was te beschermen. Ook Napoleon heeft dit fort nog gebruikt. Wandelen op het strand is praktisch uitgesloten wegens de vele rotsblokken.

WimereuxBadplaats aan de zee tussen Ambleteuse en Boulogne-sur-Mer. Een beetje geschiedenis : Napoleon maakte hier een haven om van hieruit naar Engeland over te steken. Toen was Wimereux nog een klein dorpje met slechts enkele families. Enkele jaren later, met de spoorlijn Parijs – Calais, breekt een periode van grote groei aan. Er worden grote villa's en hotels gebouwd. Rond 1914 telde Wimereux 50 hotels en pensions en meer dan 800 villa's.