Grandcamp-Maisy

Aan de Route de Perruques kan je de Batterie de Maisy bezoeken. Ook deze batterij behoorde tot de Atlantic Wall. Ze werd gebouwd zonder medeweten van de plaatselijke bevolking. Op 9 juni 1944 had een Amerikaans bataljon hier een 5 uur durend gevecht met de Duitse strijdkrachten met het doel de beschietingen op de invasiestranden te doen ophouden. Na het gevecht werd de batterij nagenoeg volledig begraven. Gedurende 60 jaar was deze batterij verborgen en volledig verdwenen in het landschap. Ze werd volledig uit het oog verloren door geschiedkundigen, onder meer omdat ze voor het Duitse leger Top Secret was en omdat er voor de gealliëerden een 60-jarige secrecy law gold.

Na 63 jaar werd de batterij ontdekt door een Brit die begon met de opgravingen van gebouwen en machines. De Batterie de Maisy is zeker de grootste en best bewaarde batterij in het ganse landingsgebied. Nog elk jaar worden nieuwe loopgraven en gebouwen bloot gelegd. In 2008 vond men een lichaam van een Duitse soldaat, dat overgemaakt werd aan de Duitse autoriteiten. Omdat de Batterie de Maisy begraven was, nam men verkeerdelijk aan dat La Pointe du Hoc instond voor de verdediging van de regio. Na de opgraving van deze batterij is men zeker dat de verdediging van de invasiestranden gebeurde door de batterijen van St Marcouf, Grandcamps-Maisy en Longues-sur-Mer. LaPointe du Hoc was niet afgewerkt op het moment van de landing, er stonden zelfs geen kanonnen. Wij waren hier in 2011 en toen was de Batterie pas opengesteld voor het publiek de Maisy opengesteld voor het publiek. Je wandelt door 1,5 km gerestaureerde en toegankelijke loopgraven om even in de huid van de Duitse verdedigers te kruipen. Je passeert onderaardse bouwwerken, tunnels, bunkers, plaatsen waar artilleriestukken en kanonnen staan, die onlangs gerestaureerd zijn. De wandeling is mooi bewegwijzerd en overal staan infobordjes in het Engels en het Frans. Dit is de mooiste batterij die we gezien hebben in Normandië.
Open: alle dagen van 10 u tot 18 u, maar de eigenaar wijkt hier nogal eens vanaf.
In het dorp is er het Musée des Rangers aan de Quai Crampon. Dit museum gaat over de geschiedenis van de Amerikaanse elite-eenheid die speciaal opgeleid was voor de aanval op Pointe du Hoc.

Grandcamp-Maisy

Grandcamp-Maisy

Grandcamp-Maisy

Grandcamp-Maisy

Grandcamp-Maisy

Grandcamp-Maisy

Grandcamp-Maisy

Grandcamp-Maisy

Grandcamp-Maisy