kungagraven 7Kungagraven  (ook Kiviksgraven genoemd) uit de bronstijd is de enige grafheuvel in Scandinavië die met stenen bedekt is. De stenen in het graf zijn met tekeningen versierd. Het is ook één van de grootste met zijn enorme diameter van 75 meter en een hoogte van 3,5 meter. Maar toch is het niet de grootte die de meeste indruk maakt. De grafkamer zelf is een kist gemaakt uit verschillende stenen. Op acht van de stenen bevinden zich 3500 jaar oude rotstekeningen.

Al zes duizend jaar geleden woonden op deze plaats mensen die leefden van wat het bos en de zee hen te bieden had. Onder de grafheuvel bevinden zich resten van een nederzetting uit die tijd. Ongeveer drieduizendvijfhonderd jaar geleden begon deze plaats een spirituele betekenis te krijgen. Zoals ook op andere plaatsen begon men graven te bouwen met een stenen grafsteen en een sluitsteen. Speciaal voor deze grafheuvel is dat op de grafstenen afbeeldingen te zien zijn van schepen, paarden en mensen.
Deze grafheuvel werd gedurende duizend jaar gebruikt en daarna opgegeven. Tijdens de volgende eeuwen werd het graf afgesloten en volledig bedekt met stenen.
In de 18e eeuw werden de stenen van de grafheuvel gebruikt om gebouwen mee op te trekken. Tijdens deze werkzaamheden zakten plots twee mannen door de grafheuvel en zo werd het graf ontdekt.
Het jaar nadien werd het graf bezocht door Carl Linnaeus. In 1931 en 1933 werden archeologische opgravingen gedaan en werden de resten van een koning ontdekt. Tijdens deze opgravingen werden de graven gerestaureerd en werd ook de toegang tot de grafkamer aangelegd.
In 2005 werden de opgegraven beenderen nogmaals onderzocht. Er bleek geen koning te zijn begraven maar wel zes personen, waaronder vijf tieners tussen 10 en 17 jaar. Ze werden niet allemaal in dezelfde periode begraven. De eerste werd begraven in 1400 voor christus en de laatste, een man van 25, in 800 voor Christus. Waarom deze mensen hier begraven zijn weet men niet, maar menselijke offers gebeurden wel meer in de bronstijd. Kungagraven is dus zeker geen koningsgraf maar eerder  een kindergraf.
Kungagraven bevindt zich in de Bredarörsvägen in Kivik. Wanneer men van het centrum of de haven van Kivik komt rijdt men via de Bredarörsvägen richting Kiviks Musteri of Stenshuvud Nationalpark.  Aan de overkant van de weg is er een parkeerterrein. Van daar is het nog enkele honderden meter naar het graf. De ingang is via een kaffestuga (Café Sågmöllan), waar men souvenirs van en boeken over het koningsgraf kan kopen. Men kan er ook koffie drinken in de stuga of in de tuin.

kungagraven 1

kungagraven 2

kungagraven 3

kungagraven 4

kungagraven 5

kungagraven 7

kungagraven 6