angelholm01Ängelholm is een stad in het noordwesten van Skåne. Het is door een lange duinenrij van de baai Skälderviken gescheiden. Ängelholms hembygdspark is en openluchtmuseum met enkele oude huizen. Dit viel ons wat tegen. Het was vooral iets voor kinderen, met een speeltuin en kinderboerderij. Er waren slechts een paar oude huizen, die op het moment dat wij er waren niet open waren. 

Aan het stadhuis bevindt zich de småbåtshamn. Hier kan men de toeristenboot Laxen nemen om de stad van op het water te bekijken. De tocht duurt ongeveer 2 uur.

angelholm02

De eerste kerk van Ängelholm werd vernield in 1565 tijdens de oorlog met Zweden (Skåne behoorde toen tot Denemarken). De kerk bleef gedurende meer dan honderd jaar een ruïne. In het begin van de 18e eeuw werd een nieuwe kerk gebouwd op de funderingen van de oude kerk. In de 19e en de 20e eeuw vonden grote renovaties plaats die de kerk maakten tot wat ze nu is.

angelholm03

Wanneer we van Ängelholm iets noordelijker rijden langs de kust komen we in Skälderviken, dat ook tot Ängelholm behoort. Skälderviken is een baai in het Kattegat tussen de schiereilanden Bjärehalvön en Kullen. De baai is ongeveer 23 km lang en 14 km breed. In de baai zijn er verschillende vissersdorpen. De haven van Skälderviken wordt beschermd tegen de wind en de golven door de duinen en zijn ligging aan de monding van de rivier de Rönne.

Skalderviken1

Skalderviken2

Skalderviken3

Nog iets noordelijker langs de kust komen we in Vejbystrand. Dit is een plaats die deels tot Ängelholm behoort en deels tot Båstad. In het begin van de 19e eeuw was dit een klein vissersdorp waar maar een paar mensen woonden. Tegenwoordig wonen er ongeveer 3.000 mensen. De plaats heeft een breed, bijna 1 km lang strand, ten zuiden van de haven tot Vejby Udde. Er is een gezellige haven met een hamnkrog. Wij aten onze picknick aan de haven en dronken daarna koffie in de hamnkrog. We maakten daarna een korte wandeling van badsteiger 1 tot badsteiger 3. Mooie natuur met uitzichten.

vejbystrand1

vejbystrand2

vejbystrand3

 vejbystrand5