vedsklostret 1
Övedsklostret ligt aan het Vombsjö in de gemeente Sjöbo. Het is één van de voornaamste rococogebouwen van Zweden. In de middeleeuwen was het een klooster, vandaar de naam. Maar tijdens de Reformatie kwam het in particulier bezit. In de tweede helft van de 18e eeuw werden de oude kloostergebouwen afgebroken en werd het huidige kasteel gebouwd.

Sindsdien is er niets aan veranderd. Aan de voorkant van het gebouw is er een binnenplein, met een zomercafé. Aan de achterkant is er een groot gazon en de tuin. De tuin is alle dagen vrij toegankelijk van 9 tot 16 uur en strekt zich uit tot aan het Vombsjö. De tuin laat duidelijk het niveauverschil zien rond het gebouw. Links van het gebouw bereik je een trap naar beneden, die naar de tuin voert. De tuin heeft vier fonteinen, die werken met zelfdruk vanuit vijvers in het bos. In de winter bevriest het water tot ijssculpturen die steeds verder worden opgebouwd omdat het water nooit stopt met sproeien.
Toen wij Övedsklostret bezochten, waren we hier bijna helemaal alleen. Het is er rustig en aangenaam wandelen in de tuin, met mooi uitzicht over het Vombsjö.

 vedsklostret 2

vedsklostret 3

vedsklostret 4

vedsklostret 5