skagenSkagen ligt aan het Kattegat en is de meest noordelijk gelegen gemeente van Denemarken. Het heeft de meeste zonuren van Denemarken. Oorspronkelijk lag het dorp aan het meer westelijk gelegen Skagerrak, maar door de aanhoudende zandverplaatsingen werd het dorp geleidelijk verplaatst naar het Kattegat. Deze plaats wordt druk bezocht door toeristen. Niet alleen om de karakteristieke witte huizen te bewonderen, maar vooral om het meer noordelijke Grenen te bezoeken.

In Grenen komen de Noordzee (hier Skagerrak genoemd) en de Oostzee (Kattegat) te samen. Vanuit Skagen kan je te voet naar Grenen ofwel zoals wij deden met een bus die Sandormen heet. Deze bus, die eigenlijk een tractor met aanhangwagen is, rijdt door de duinen naar de plaats waar de beide zeeën samenkomen. Spectaculair is deze plaats omdat de golven van beide zeeën hier tegen elkaar botsen en loodrecht op het strand staan. Je kan met een been in de Noordzee staan en met het andere in de Oostzee. Vlakbij ligt ook de tweede hoogste vuurtoren van Denemarken, de Grå Fyr of grijze vuurtoren. Wij wandelden terug naar het dorp langs het strand. In de 19e eeuw kwamen veel kunstschilders naar Skagen, hun werken zijn te zien in het Skagens Museum. Vlakbij Skagen ligt de Råbjerg mile, een wandelende duin die jaarlijks 15 m opschuift. De wandeling door het witte zand naar de top is niet gemakkelijk omdat je diep in het duinenzand zakt.

Skagen is een geliefde plaats voor vogelliefhebbers. Het is de meest noordelijk gelegen plaats van het Europese vasteland. Alle vogels die migreren vanuit Zuid-Afrika en Zuid-Europa naar Zweden en Noorwegen komen hier voorbij. De meeste vogels doen dit in de maand mei. Er wordt dan in Skagen een groot festival georganiseerd.

Skagen

Skagen

Skagen

Skagen

Skagen

Skagen