feggeklit001Helemaal in het noorden van Mors, op een smalle landtong, ligt Feggeklit. Feggeklit is geen berg maar een afzetting of sediment van moler dat naar hier is getransporteerd met de gletsjer die de Limfjord vormde tijdens de ijstijden, een kilometer lang, 25 m hoog en 300 m breed. Feggeklit was lang geleden een eiland voor de kust. De westkant van Feggeklit is bedekt met gras terwijl de oostkant een rotswand is waar je 146 verschillende lagen afzettingen van moler en vulkanische as kan zien.

Moler is een vorm van diatomiet die zijn oorsprong heeft in het vroege Eoceen. Het is te vinden in het westelijk deel van de Limfjord, o.a. op Fur, Mors en Thy.
Moler bestaat uit diatomeeën (kiezelwieren) van schelpen, kleimineralen, met lagen vulkanische as. Moler is zeer licht en poreus en wordt al lang gebruikt vanwege zijn absorberende eigenschappen.
Volgens de legende is Feggeklit de plaats waar prins Hamlet zijn stiefvader koning Fegge vermoordde. Volgens dezelfde legende ligt het graf van koning Fegge op de top van Feggeklit en deze kan via een trap bereikt worden. Er staat ook een gedenksteen. We hebben Feggeklit niet beklommen, we vonden het niet nodig om elke klif die we tegenkwamen te beklimmen.

feggeklit002

feggeklit003