TeufelsmauerDit is een rotsformatie of rotsmuur met onregelmatige spleten uit zandsteen, die loopt van Ballenstedt tot Blankenburg, in het noordelijke deel van de Harz. Over deze rotsmuur zijn er vele mythes en legendes. Volgens één ervan sloten de duivel en God een pact. De duivel mocht het deel van de aarde bezitten dat hij in één nacht met een muur kon omgeven. De duivel werkte zich in het zweet en kon een groot stuk land met een muur omringen.

Omdat hij nog tijd over had tot het ochtend werd, richtte hij zijn handen in een overwinningsgebaar naar boven vóór hij de laatste steen legde. Op dit moment liet God een boerin die op weg was naar de markt struikelen. De haan die ze bij zich had in een kooi schrok wakker en begon te kraaien. De duivel dacht dat het ochtend was en dat hij zijn weddenschap verloren had. Uit woede nam hij zijn laatste steen en smeet die uit volle kracht tegen de muur. De resten van zijn muur zijn tot op de dag van vandaag blijven staan en vormen de Teufelsmauer.

Sommige rotsen hebben hun eigen naam. Wandelen is hier niet gemakkelijk. Op sommige plaatsen is het werkelijk over de rotsen klimmen. Wij begonnen onze wandeling in Blankenburg. Aan het begin van de wandeling gingen we eten in Gasthaus “Großvater” vlakbij de Großvaterfelsen. Voor niet geoefende klimmers zijn de stempelplaatsen van de Harzer-Hexen-Stieg niet te bereiken, maar het uitzicht op sommige plaatsen maakt veel goed. Vooral het gedeelte van de “Helsunger Krug” tot aan de rotsformatie “Hamburger Wappen” was  zwaar en slecht aangegeven. En daarna moesten we nog hetzelfde eind terug, want onze auto stond in Blankenburg. Maar de terugweg deden we aan de voet van de Teufelsmauer.

Teufelsmauer

Teufelsmauer

Teufelsmauer

Teufelsmauer

Teufelsmauer

Teufelsmauer

Teufelsmauer

Teufelsmauer Hamburger Wappen

Teufelsmauer