VogtsbauernhofEen openluchtmuseum over het leven in het Zwarte Woud, gelegen tussen de gemeenten Gutach en Hausach. Het museum telt verschillende gebouwen uit de laatste eeuwen met als centrale plek de boerderij Vogtsbauernhof uit 1612, die nog altijd op zijn oorspronkelijke plaats staat. Er is een grote parking vlak voor de ingang. Een weg leidt langs enkele kiosken naar het ingangsgebouw. Hier is tevens een museumshop en restaurant in onder gebracht. Er staan hier enkele grote hoeven, elk is typisch voor zijn streek in het Zwarte Woud en voor de periode waarin het gebouwd werd.

 

Eens binnen zie je aan de rechterzijde al het grote Vogtsbauernhof liggen. Gebouwd in 1612 en bewoond tot in 1965 toen de laatste bewoners het huis verlieten, vandaar dat de woonkamer nog een jaren 60 uiterlijk heeft. De hoeve heeft nog enkele bijgebouwen zoals een voorraadschuur en een bak- en ovenhuisje. Het zwartgeblakerd Back- und Brennhaus werd nog tot in 1950 gebruikt. Er konden tot 40 broden tegelijk gebakken worden. De Gutacher Speicher (voorraadschuur) heeft een stenen kelderverdieping en een houten bovenbouw. Zoals bij veel hoeven in het Zwarte Woud staat hier ook een eigen watermolen, de Getreidemühle. Tegen betaling mochten de boeren hun eigen koren malen maar enkel voor eigen gebruik. Vlakbij staat ook een zaaginstallatie, de Klopf -und Plotzsäge, waarmee men via waterkracht boomstammen van 6 m lengte kon doorzagen. De Vogtsbauernhof is omgeven door een groente- en kruidentuin.
Het Lorenzenhof uit 1608 is gans anders van bouw, een bakstenen kelderverdieping met de stallen en een houten bovenbouw met de woonkamer en de slaapkamer. Typisch voor dit huis is de Nussbühne, een open ruimte tussen het plafond van de woonkamer en slaapkamer en de vloer van de zolder. Deze ruimte diende voor het drogen van noten e.d. Het Hippenseppenhof is het oudste gebouw van het museum. Hier wordt het werk van een strovlechter en een uurwerkmaker voorgesteld. Vlakbij staat de Hofkapelle met klok. Verder zijn in het museum nog een smederij, een andere zaagmachine, een huis van een dagloner en dieren in het Falkenhof te zien. Een interessant museum waar je gemakkelijk enkele uren in kan rond wandelen.

Vogtsbauernhof

Vogtsbauernhof

Vogtsbauernhof

Vogtsbauernhof

Vogtsbauernhof

vogtsbauernhof10

Vogtsbauernhof

Vogtsbauernhof