Zell am HarmersbachWij verbleven al tweemaal in deze kleine stad en deden van hieruit verschillende uitstappen naar andere plaatsen in het Zwarte Woud. Zell ligt op het einde van het Harmersbachdal, de Harmersbach zelf is een zijrivier van de Kinzig. Prachtig om in te wandelen is de Hauptstraße, hier staan veel mooie huizen. Afwisselend vakwerkhuizen en huizen met gevels in art nouveau of classicisme met mooie versieringen. Veel winkels en traditionele herbergen maken het wandelen hier aangenaam. Van hieruit is het niet zo ver naar de Storchenturm. Deze toren werd gebouwd in de 14e eeuw en diende vroeger als uitkijktoren en kerker, nu is er een museum in onder gebracht.

Op vier verdiepingen is hier een enorme collectie van voorwerpen tentoongesteld: huishoudelijke artikelen, munten, wapens, instrumenten van pottenbakkers en sigarenmakers, veel koekoeksklokken, een uitgebreide mineralen verzameling, het beroemde keramisch servies van Zell en nog veel meer. Hier kan je een tijdje in rond wandelen.Zell am Harmersbach 3

Storchenturm

Zell am Harmersbach 4

Een tweede museum in Zell is het Heimatmuseum Fürstenberger Hof. Het museum dat het boerenleven in het Zwarte Woud als thema heeft is onder gebracht in een hoeve van 300 jaar oud. Deze hoeve was nog bewoond en in bedrijf tot in 1971. Het ligt naast de rivier Harmersbach vlakbij het stadspark. Het is niet alle dagen geopend, informatie is te verkrijgen in het bureau voor toerisme. De hoeve is een imposant gebouw: woonhuis, stal en schuur zitten onder hetzelfde strodak. Een bezoek aan dit museum is een terugkeer in de tijd: alles ziet eruit alsof de bewoners even het huis verlaten hebben en direct kunnen terugkomen. Dit museum is zeker de moeite waard.

Heimatmuseum Fürstenberger Hof


Een bezoek aan de bedevaartkerk Maria zu den Ketten mag ook  niet ontbreken. Het Christelijk geloof werd naar het Zwarte Woud gebracht door Ierse en Schotse monniken. Men begon een beeld van Maria dat men in een rozenstruik had ontdekt te aanbidden. Eeuwenlang kwamen pelgrims naar hier om te bidden voor Maria zur Rose. Een smid die bevrijd werd uit de gevangenis nadat hij tot Maria zur Rose had gebeden bracht zijn kettingen naar Zell om ze voor het beeld te leggen. Tijdens de Dertigjarige Oorlog vochten de katholieken en protestanten een hevige strijd uit. In Zell moesten de kettingen voor het beeld van Maria van de protestanten tot hoefijzers gesmeed werden. Tijdens het smeden verdwenen de kettingen en kwamen vanzelf weer in de kerk te liggen, vandaar dat de kerk nu Maria zu den Ketten heet. Vandaag komen nog veel bedevaarders naar hier. Wij hebben hier op 15 augustus een processie bijgewoond, waar ook veel pelgrims bij waren.

Zell am Harmersbach 1

Zell am Harmersbach 5

Een bezoek aan Zell kan niet zonder een bezoek te brengen aan het Keramikmuseum. Meer dan 200 jaar wordt in Zell hoogwaardig keramisch serviesgoed gemaakt. Zeer bekend is het Hahn und Henne motief. Zowel de productie van keramiek als de geschiedenis van de fabriek komen aan bod. Mooi zijn de objecten uit de art nouveau periode.

Keramikmuseum

 

 

Zell am Harmersbach

Zell am Harmersbach

Zell am Harmersbach 2