La PassagèreWe hebben er een tijdje naar moeten zoeken, maar uiteindelijk vonden we in Quelmer, de Rue de la Passagère dan toch. Quelmer is het laatste dorpje vóór de stuwdam van de Rance, tegenover Jouvente dat aan de andere zijde van de Rance ligt. La Passagère is een gehucht met een strand aan de Rance. Zwemmen is hier niet toegestaan vanwege de sterke stroming van het water, je bent hier immers dicht bij de stuwdam. Vroeger voer hier een veerboot naar Jouvente. Het waren niet alleen gewone mensen die hier de oversteek namen. Ook smokkelaars, deserteurs en illegalen gebruikten deze overzet.

Eind 18e eeuw vond men op een morgen de veerman, zijn vrouw en hun zes dochters dood terug, afgeslacht zoals dieren. Wellicht had de veerman iets gezien dat hij niet mocht zien. Deze moorden werden nooit opgelost.
We reden terug richting Quelmer en kwamen voorbij een zijarm van de Rance. Hier is een scheepswerf of beter gezegd een scheepskerkhof. Tientallen schepen liggen hier half vergaan op het strand. Bij laagwater kan je tussen de houten vrachtschepen wandelen en mooie nostalgische foto’s maken.

La Passagère

La Passagère

La Passagère

La Passagère