FranekerFraneker is een mooi elfstedenstadje in het noorden van Friesland en tevens universiteitsstad. Het heeft een historische binnenstad met veel monumenten, zoals het prachtig stadhuis in renaissancestijl. Het is één van de vroegste Friese raadhuizen in renaissancestijl. Het werd eind 16e eeuw ontworpen door plaatselijke meesters. Vooral de trapgevels en lantaarntoren springen in het oog.

 

 

 

franeker003

Franeker stadhuis
De Martinikerk, gebouwd in de tweede helft van de 14e eeuw, was jammer genoeg gesloten. Op het plein vóór de kerk staat de elfstedenfontein. De fontein met de naam "Oortwolk"is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom, Jan Hendrik Oort. Zijn aanname dat zich rondom ons zonnestelsel een ‘wolk’ van miljarden komeetachtige objecten beweegt, betekende een doorbraak in de astronomie. De fontein werd gemaakt door de Parijse kunstenaar Jean-Michel Othoniel.

Franeker MartinikerkIn het Martenahuis komt het verleden tot leven. Je neemt een kijkje in het leven van oud-bewoners en oude Franekers. Wij bezochten enkel de buitenkant en de tuin.

Franeker Martenahuis

Franeker Martenahuis

Franeker Martenahuis
Het korendragershuisje is het kleinste museum van Franeker, het telt slechts 1 kamer en werd in 1634 gebouwd. Je kan het vrij bezoeken. Het heeft een vaste expositie over het meten, wegen en sjouwen. In het korendragershuisje werd vroeger het graan gewogen. Dit graan werd vanuit de schepen naar het huisje gebracht door de zogeheten korendragers.

Franeker korendragershuisje

Franeker korendragershuisje
We kochten Friese specialiteiten bij bakkerij Kloet en bakkerij Siesling.

Franeker bakkerij Kloet
We dronken koffie in brasserie “De Stadstuin”, een oude koffiebranderij en grutenwinkel met mooi oud interieur met Jugendstilelementen.

Franeker “De Stadstuin”

Franeker “De Stadstuin”

Franeker “De Stadstuin”

Franeker