SydkosterNordkoster en Sydkoster zijn de twee grootste eilanden in de Koster archipel en de meest westelijke, bewoonde eilanden van Zweden. Het grootste deel van beide eilanden is natuurreservaat. In deze archipel ligt ook het eiland Ursholmen waarop de meest westelijke vuurtoren van Zweden staat. De oom van de troubadour Evert Taube was hier een tijdje vuurtorenwachter. De Kostereilanden zijn vrijwel autovrij, hier moet je wandelen of fietsen. Vanuit Strömstad vertrekt er elk uur een veerboot naar de Kostereilanden.

Tickets kan je kopen aan boord. We namen deze boot en genoten van de tocht tussen de eilandjes die ongeveer 45 minuten duurt. Noord- en zuid-Koster liggen vlak naast elkaar en toch is er geen brug tussen beide eilanden.
Er wonen hier een 300 tal mensen, maar in de zomer verblijven hier veel meer mensen omdat velen hier een zomerhuis hebben. De boot heeft eerst een halte aan Noord-Koster en vaart dan naar Zuid-Koster. Noord-Koster is kleiner (4 km2), heeft het kleinste aantal inwoners en is ruwer van landschap dan Zuid-Koster. Wij stapten van de boot in Zuid-Koster in Långagärde. Dit eiland is groter (8 km2), heeft meer begroeiing en bebouwing maar is toch rustig. Het enige vervoersmiddel dat je hier ziet rijden is de bekende bakfiets met bromfietsmotor. Aan de pier in Långagärde is een heemkundig museum in een oud vissersgebouw. De visserij op haring zorgde vroeger voor het levensonderhoud van de mensen op de Kostereilanden. Wij wandelden over het eiland van het noorden naar het oosten en namen terug de boot naar Strömstad in Ekenäs. Buiten enkele wandelaars en fietsers kwamen we niemand tegen, zodat we helemaal van de omgeving konden genieten. In het midden van het eiland staat een houten kerk, deze is de meest westelijk gelegen kerk van Zweden. Iets ten westen van deze kerk ligt Valfjäll, van hieruit heb je een uitzicht op de archipel. Tijdens onze tocht over het eiland kwamen we voorbij een supermarkt, enkele restaurants, winkels, een visrokerij en enkele hotels en toch was het hier heel rustig. Dit was een daguitstap die zeker de moeite waard was.

 koster4

koster2

koster3