2 603 haven kringnKäringön is een autovrij eiland dat voor het grootste deel uit rotsen bestaat.
Het is te bereiken met de veerboot vanuit Hälleviksstrand.
Letterlijk betekent  “Käringön”:  “oudewijveneiland”.
In de haven staat ook een groot beeld van een “käring” = oud wijf.
Het eiland werd al bewoond in de 16e eeuw.

 

 Hier woonden toen vooral oude vissersfamilies. De reden waarom ze naar hier kwamen was omdat ze dichter bij hun visgronden wilden wonen. Het leven was zwaar voor de bewoners van dit onherbergzame eiland. Ze waren overgeleverd aan weer en wind en waren afhankelijk van het vissersgeluk van de mannen. Wanneer de mannen op zee waren om te vissen, zwaaiden de vrouwen, moeders en grootmoeders de plak op Käringön.
De onvruchtbare grond en afgelegen locatie van dit rotseiland had zijn invloed op de bewoning.
In de 18e eeuw groeide de samenleving snel door de haringvisserij. Op het einde van de 18e eeuw woonden er ongeveer 300 mensen. Dit verdubbelde begin 19e eeuw.
Nu wonen er ongeveer 65 mensen permanent.Centraal punt op het eiland is de haven. Hier komt alles en iedereen toe. Hier is er continu activiteit: mensen die winkelen in de kleine, maar goedgevulde supermarkt, de viswinkel of in de kleine winkels die in de zomer open zijn. Er zijn enkele hotels, winkels en restaurants op het eiland.

1 618 4 haven kringn

Wandelen door de smalle steegjes met witte houten huizen is als een wandeling terug in de tijd.
Waar de bebouwing ophoudt strekt de natuur zich uit, met kale rotsachtige heuvels en weggetjes die naar uitzichtpunten leiden.

käringön

käringön

käringön

Overal kan men zonnen en baden. Er zijn enkele badhuizen, maar ook natuurlijke badzones.Wij hebben heel de middag rondgewandeld op dit mooie eiland en koffie gedronken in Petersons Krog, een authentiek hotel-restaurant. Het is mooi gelegen en omringd door de zee.

käringön

käringön

Het autovrije eiland Käringön, ver weg in de archipel van Bohuslän, is zeker een plaats die bezoekers rust en onvergetelijke ervaringen biedt.