Zorn GammelgårdenEen verzameling van een 40-tal houten huizen die Anders Zorn kocht en hier in Mora bij elkaar plaatste om er zeker van te zijn dat deze wijze van bouwen niet zou verloren gaan in de toekomst. Hij leefde in een tijd dat de technologie veel vooruitgang maakte en hij zag dat oude tradities verdwenen, daarom wilde hij die bouwstijlen bewaren voor volgende generaties. Hij liet de huizen zo plaatsen dat enkele een dorp vormden. Andere gebouwen vormen een zomerboerderij.

Veel van die huizen stammen uit de middeleeuwen. Het zijn niet enkel huizen maar ook schuren, boothuizen, zomerverblijven, een molen en stallen.
De meeste zijn houten huizen, het oudste dateert uit de 13e eeuw. Om dit openluchtmuseum te bezoeken moet je normaal betalen, maar voor ons was het gratis. Het seizoen begon pas met midzomer en wij waren hier enkele dagen vroeger. Alle huizen waren dan ook nog gesloten en er was nergens personeel. Je wandelt op een mooi onderhouden grasveld tussen de huizen. Tussen de huizen heb je een uitzicht op het Siljanmeer. Anders Zorn liet in zijn testament al zijn bezittingen over aan de Zweedse staat, naast Zorngården ook de Gammelgården, met de wens om alles in dezelfde staat te behouden in de toekomst. Vlakbij is er ook een textielmuseum met een collectie textiel van Zorn. Er is een kleine parking voor enkele auto’s. We hebben wel moeten zoeken om het te vinden, het ligt ongeveer 1 km van de kerk van Mora vandaan, aan het strand van Mora.

Zorn Gammelgården

Zorn Gammelgården

Zorn Gammelgården

Zorn Gammelgården

Zorn Gammelgården

Zorn Gammelgården