LeksandEen plaats aan het Siljan meer, die voor ons vooral bekend is voor zijn rond knäckebröd, Leksands Knäcke. Hier verlaat de Österdalälvenrivier het Siljan meer. Vlakbij de kerk, die op de oever van de Österdalälven ligt, kan je het oudste openluchtmuseum van Dalarna bezoeken. Het werd opgericht in 1899. Hier staan boerderijen en bijgebouwen uit verschillende eeuwen en deze vertonen de verschillende timmerwerktechnieken die gebruikt werden in die perioden.

Alle gebouwen hebben een nummer en een infobordje met tekst in het Zweeds en het Engels.
Huis nummer 1 is zeer speciaal omdat het twee verdiepingen telt, wat heel uitzonderlijk was in de 18e eeuw. Het oudste huis dateert uit 1516. Naast verschillende schuren staat er ook een blokhut uit de 17e eeuw, die diende als voorraadschuur en waarvan de bouwstijl gelijkenissen vertoont met de Noorse bouwwijze.
Aan de rivier staat een boothuis met twee kerkboten uit de 19e eeuw en één uit de 18e eeuw. Het schoolgebouw dat nog werd gebruikt tot 1906 doet nu dienst als schoolmuseum. De kerk hebben we niet bezocht omdat er net een huwelijk ging beginnen. Er liepen enkele mensen in traditionele klederdracht rond.
Op Torget staat een mooie houten sculptuur van meer dan 2 m hoog van Lasse Gudmundsson, die Masen en Kullan heet. Het vereeuwigt het volk van Leksand, dat in het verleden zwerftochten moest ondernemen om in andere streken seizoenswerk te zoeken omdat er in Leksand te weinig werk voorhanden was.

Leksand

Leksand

Leksand

Leksand

Leksand

Leksand