SunnanåEen prachtige haven aan de westkust van het Vänern in de gemeente Mellerud. De haven werd al in de 19e eeuw gebruikt, vooral voor graanaanvoer. Sunnanå is de laatste gasthaven in het meer vóór het Dalsland kanaal. Dit kanaal begint in Köpmannebro. Er is in Sunnanå één supermarkt met café, de Stenmagasinet, dat enkel gedurende de zomermaanden geopend is. Het is een groot stenen gebouw met een verdieping waar een tentoonstelling van mooie foto’s liep toen wij hier waren.

Er is ook één restaurant, de Sunnanå Hamnkrog. Vanop het grote terras heb je een prachtig uitzicht op de haven en het meer. Op de vele rotsen staan oude rode boothuizen, er is een speelterrein en picknickplaatsen. Een wandelpad is aangegeven met borden.
Rond de haven zijn nieuwe vakantiehuizen gebouwd waarvan een 50 tal drijvend op vlotten. Bijna elk huis heeft een terras en eigen aanlegsteiger. Er moeten hier nog veel huizen bijkomen want de voorbereidende werken hiervoor zijn al gedaan. Niettegenstaande deze nieuwbouw is Sunnanå een idyllisch plaatsje aan het Vänern. Het doet denken aan de scherenkust van Bohuslän. Wij wandelden rond de haven. Toen we over een aanlegsteiger liepen zagen we naast ons een waterslang in het water zwemmen. We hebben al meer slangen in Zweden gezien maar een waterslang was iets nieuws. Tot slot dronken we nog koffie in de Sunnanå Hamnkrog. Toen we enkele dagen later hier weer in de buurt waren gingen we nogmaals naar deze haven, ditmaal om hier te picknicken.

Sunnan08

Sunnan09

Sunnanå

Sunnanå

Sunnanå

Sunnanå