Tollebols kvarnWe waren er eerst voorbij gereden maar vonden hem dan toch. Deze watermolen ligt op 2 km van Åmål aan een kleine rivier, de Åmålsån. De in 1870 gebouwde en door water aangedreven molen werd in 1981 volledig gerestaureerd en is nog helemaal intact. Hij is niet alleen prachtig om zien maar hij is ook in historisch opzicht belangrijk want Tollebols kvarn is één van de weinige bewaard gebleven watermolens in Dalsland.

De werking van een watermolen steunt op het feit dat een waterrad tot draaien wordt gebracht door de stroming van een rivier of omdat water uit een rivier via een kanaal naar het rad wordt gebracht.
De draaiende beweging van het rad wordt dan via een mechanisme overgebracht naar bijvoorbeeld een steen die over een vaste steen draait. Dit is het basis principe van een molen. De afstand tussen beide stenen bepaalt de fijnheid van het gemalen meel. Voor de molen van Tollebols kvarn werd een dam met overloopwaterval gebouwd en het water werd via een kanaal naar de molen geleid. Deze molen heeft niet één waterrad maar vier, zodat hier vier molens tegelijkertijd aangedreven werden. Rond 1930 werd één molen vervangen door een zaag. Nu is Tollebols kvarn gerestaureerd naar de toestand van 1875. Bij de molen horen nog enkele kleine gebouwen die op een klein eilandje liggen.

Tollebols kvarn

Tollebols kvarn

Tollebols kvarn

Tollebols kvarn

Tollebols kvarn