Dit gebied is ongeveer 260 km2 groot, 37 km lang en 15 km breed en neemt ongeveer één vierde van Öland in. Stora wil zeggen groot en Alvar wil zeggen een gebied van kalkstenen ondergrond, bedekt met een dun laagje aarde en korstmossen. Deze platte kalksteenweiden hebben soms de vorm van een mozaïek.
Het gesteente is ca. 400 miljoen jaar oud en bedekt met een dunne laag grond, die sinds de prehistorie als grasland werd gebruikt. Door via een trapje over de stenen muurtjes te klimmen kom je op de Alvaret.
Door de ondergrond kunnen hier geen bomen groeien, hoewel er vroeger op plaatsen waar de laag aarde dikker was bossen waren. Door opnieuw te laten begrazen is de Stora Alvaret terug een steppelandschap waar enkel grassen en kleine struiken zoals de jeneverbes groeien. De Alvar maakt met zijn ruige begroeiing een wat desolate indruk, maar heeft daardoor juist een eigenaardige bekoring. Er groeien verschillende zeldzame soorten planten, waaronder dertig soorten orchideeën, het Ölands zonneroosje dat alleen op dit eiland groeit, maar ook planten die in Siberië voorkomen. Dit landschap heeft een mysterieuze uitstraling en maakte veel indruk op ons.
Om dit unieke cultuurlandschap te bewaren is heel zuidelijk Öland in 2000 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.