ÅsnenDe rivier Mörrum stroomt door het meer Åsnen. Dit meer is het tweede grootste meer van Småland, heeft een oppervlakte van 150 km2 en door zijn vele eilanden een kustlijn van meer dan 700 km. Het meer is onregelmatig van vorm, bezit meer dan duizend eilandjes en telt verschillende inhammen die men fjorden noemt. Het meer en het gebied errond is sinds 2018 beschermd gebied.

Het gebied is ornithologisch van groot belang: op die eilandjes broeden zo’n dozijn visarenden en tijdens de winter passeren hier zeearenden. Naast veel watervogels kan je hier ook waadvogels en andere vogels aantreffen en het meer zelf telt vele vissoorten waaronder enkele zeldzame.
In de 19e eeuw was het meer een natuurlijke transportweg, er waren immers geen auto’s, fietsen of treinen en de wegen waren in slechte staat. In het begin gebruikte men schepen met twee masten en 9 m lange roeispanen, later kwamen stoomschepen in de plaats. Er werd veel hout vervoerd naar de houtzagerijen maar ook veel graan. ’s Zondags nam men de boot om een uitstapje te maken naar één van de vele eilandjes in het meer. Wij picknickten aan Södra Eken kajen in Urshult waar toen veel schepen geladen werden. Hier is een mooie aanlegsteiger met een mooie picknickplaats aangelegd. Borden geven informatie over de streek.

Åsnen

Asnen 15

Asnen 16