Värmlands VikingacenterDit Vikingcenter ligt in Nysäter,een kleine plaats in de gemeente Säffle. Het was de dag voor midzomer en het Vikingacenter met zijn expositieruimte en cafetaria was gesloten. Wat we wel konden bezoeken was het iets verder gelegen Vikingdorp Gladhem. Vanaf de parking volg je een wandelpad dat langs een bos naar het kleine nagebouwde Vikingdorp loopt. In een kleine kruidentuin worden kruiden geteeld die de Vikingen in hun keuken gebruikten. Er staan enkele kleine huisjes die bewoond werden door ouderlingen en vrouwen die de toekomst konden voorspellen.

Gewone Vikingen sliepen in tenten rond de huisjes. Grotere gebouwen zijn de keuken, de smederij en het boothuis waar in de winter het Vikingschip ligt. Alle gebouwen waren afgesloten en we waren bijna de enige bezoekers. Het interessantste object in dit dorp was het Vikingschip Glad av Gillberga dat hier te water lag.
Dit schip is hier van 1995 tot 1998 gebouwd naar een model van een Vikingschip. Het originele schip was een wrak dat men in Roskildefjorden in Denemarken gevonden heeft. Het schip werd gebouwd volgens prehistorische methodes en heeft een lengte van 17.5 m en een breedte van 2.8 m. Het zeiloppervlak bedraagt 49m2. Het schip vaart niet alleen in Zweden maar heeft ook al in Noorwegen, Denemarken en zelfs Canada gevaren. Ik kon het niet laten eens even aan boord te gaan van dit schip.

Värmlands Vikingacenter

Värmlands Vikingacenter

Värmlands Vikingacenter

Värmlands Vikingacenter