MörrumIets ten noorden van Karlshamn, langs de E22 ligt het Mörrum Kronolaxfiske, een museum gewijd aan de zalm. Het vissen op zalm in de Mörrumrivier is wereldberoemd. Van heinde en ver komen zowel ervaren vissers als beginnelingen naar hier om op zalm te vissen. Je moet echter als niet-visser niet in het stromende water om een levende zalm te zien, in het museum is een aquarium ingericht dat in verbinding staat met de rivier.Als je lang genoeg door het venster kijkt, kan het gebeuren dat je een zalm ziet voorbij zwemmen.

Het museum zelf is voor niet-vissers eigenlijk niet interessant, het is een verzameling foto’s van gevangen zalmen: de grootste, de zwaarste, de langste enz. Ook een grote verzameling van materialen en aas dat kan gebruikt worden om te vissen.
Veel didactische taferelen met opgezette zalmen zijn er eveneens, maar enkel met Zweedse uitleg. De enkele aquaria met levende zalmen zijn niet echt boeiend. Wij waren op een kwartiertje terug buiten.

Buiten zijn er enkele vistrappen opgesteld waarover binnen in het museum veel informatie te vinden is. In het leven van een zalm is er een moment dat hij terug naar zijn geboorteplaats zwemt om te paaien. Deze plaatsen liggen altijd stroomopwaarts. Door ingrepen van de mens zoals sluizen, dammen of watervallen kan de zalm, die niet hoog genoeg kan springen, niet altijd stroomopwaarts geraken. Daarom worden er op zulke plaatsen vistrappen aangelegd, dit zijn kunstwerken die toelaten dat de zalm naast bv een waterval toch stroomopwaarts verder kan. Er zijn verschillende vistrappen afhankelijk van de vis die moet passeren. Een zalm die kan springen heeft bijvoorbeeld genoeg aan een opeenvolging van kleine bakken met stromend water waarbij de vis steeds naar een hoger gelegen bak moet springen. Deze vistrappen buiten en de omgeving errond vonden wij interessanter dan het museum zelf.

Mörrum

Mörrum

Mörrum

Mörrum

Mörrum

Mörrum