Lysekil
Deze stad aan de zee ligt tegenover het eiland Skaftö. Aan drie zijden wordt deze stad door water omgeven. De west- en noordzijde liggen aan het Skagerak en de zuidzijde aan de Gullmarsfjord, de enige echte fjord van Zweden. Hier wonen ongeveer 8.000 mensen en het is hier dan ook redelijk druk. De visindustrie is hier heel belangrijk. Een typisch product van hier is de Lysekil kaviaar, een speciale kaviaar met o.a. dille. Het bekendste merk is Kalles kaviaar.

 De oudste delen van Lysekil liggen in Gamlastan.

Lysekil Gamlastan

 

Lysekil Gamlastan

Lysekil Gamlastan

 

 

Aan de kerk met zijn hoge toren liggen twee grafheuvels.

Lysekil kyrka

Lysekil kyrka

 

Lysekil kyrka

Langs de Gamla Strandgatan staat een oud badhuis, Oskars Festsal. Langs de Rosviksgatan staan prachtige 200 jaar oude villa’s in oude Noorse stijl: de Curman villa’s. Lysekil Curman villa

 

Verder wandelden we naar het Vikarvets openluchtmuseum aan de kleine baai Pinnevik. Hier staan enkele oude vissershuisjes en boothuisjes.

Lysekil Vikarvets openluchtmuseum

Lysekil Vikarvets openluchtmuseum

Op het uiterste puntje van het schiereiland Stangenäs (waarop Lysekil ligt) ligt Stångehuvud, een natuurreservaat. In de tweede helft van de 19e eeuw was hier een steengroeve. Hier maakten we vanwege de felle wind slechts een korte wandeling op de roze granietrotsen. Het landschap met de gladde granietrotsen met scheuren en barsten wordt afgewisseld met kleine vijvers en struiken. Het granietgesteente is 920 miljoen jaar oud. De steengroeve leverde vooral stenen voor Zweden en Duitsland, maar er werd ook uitgevoerd naar de U.S.A, Singapore en Argentinië. De Vasakerk in Göteborg, de Kungsportsbron in Stockholm en het George Washington standbeeld in Philadelphia zijn enkele plaatsen waar stenen uit Stangehuvud zijn gebruikt.

lLysekil Stangehuvud

lLysekil Stangehuvud

lLysekil Stangehuvud

lLysekil Stangehuvud

Aan de haven van Lysekil zie je aan de overzijde het eiland Skaftö liggen. Dit is veel interessanter omdat hier pittoreske vissersdorpen zoals Grundsund en Fiskebäckskil liggen. In Finnsbo kan je de gratis veerboot naar Skaftö nemen.