LidköpingGemeente en stad aan het Vänermeer, het grootste meer van Zweden en ook wel een binnenzee genoemd. Het bureau voor toerisme is in een mooi gebouw aan een plein gehuisvest. Wij wandelden door de oudste wijk van Lidköping, de Limtorget Square. Hier staan nog enkele oude huizen. Het stratenplan dateert uit de jaren 1500 maar de meeste huizen die hier staan dateren uit de 19e eeuw, omdat een stadsbrand in 1849 nagenoeg de hele stad in as legde.

Wij reden door naar Kålland, een schiereiland. Hier staan verschillende landhuizen, één dateert uit de middeleeuwen. Wij stopten eerst in Spikens Fiskehamn, een idyllisch vissersdorpje.

Deze haven is na renovatie nu de grootste Europese zoetwaterhaven. De visvangst in het Vänermeer levert snoek, baars, forel, zalm en snoekbaars op. In restaurants aan de haven kan je deze vissen op plaatselijke wijze klaargemaakt proeven. Maar Spiken is vooral bekend voor het knijpen van kuit uit kleine zalmachtige vissen de “Sil”. Dit gebeurt in de maanden oktober, november en december. De eieren die hier verwerkt worden, worden in het ganse land als delicatesse gegeten.
In Strö staat het Stole landhuis, gebouwd in de vroege middeleeuwen en altijd privé bezit geweest. In de tijd van Gustav Vasa was het landhuis eigendom van Anders Ekeblad, nadien was het nog eeuwenlang eigendom van zijn familie. Het landhuis is omgeven door eikenbossen.
Van hier reden we naar Läckö Slott.

 Lidköping

Lidköping

Lidköping

Lidköping

Lidköping

Spikens Fiskehamn

Lidköping